ПОЛИЦИЈА МОРА ДА БУДЕ САМО ЈЕДНА!

У земљи Србији назив „полиција“ изгледа да има магичну привлачност па многе службе желе да га прикаче уз назив своје делатности, ваљда да би добиле на озбиљности и компетентности. Истовремено заборављају, намерно или не, да се поверење грађана стиче озбиљним радом и дугогодишњим прегнућем а не пуким качењем назива „полиција“ где се стигне. Додуше, комуналци су то поодавно успели да ураде иако смо ми и тада јавно упозоравали министра унутрашњих послова г.Дачића да се то не дозволи али нисмо имали успеха да спречимо ову дрску интелектуалну крађу. А очигледно је да се морају предузети законске мере заштите назива „полиције,, не само због комуналаца, који, у униформама сличним полицијским (?!) збуњују грађане.

Није само униформа и назив проблем, већ су се неки „заиграли“ полицајаца за све намене и међу државним службама па чак преузимају (овлашћено или не) и поједине прерогативе полицији државе Србије. Тако, комуналци сада фотографишу аутомобиле и санкционишу возаче када су на аутобуским стајалиштима, тврдећи да су на зеленим површинама, и још само фали да раде и радарску контролу, па да саобраћајна полиција буде расформирана.

Сличне идеје и око „отимања“ назива полиција, и око униформи, настоје да приграбе и поједине фирме за обезбеђење, службе које спроводе ред у судовима и јавним установама и др.

То једноставно тако више не може! Грађанима је доста забуна око праве полиције и комуналаца, око разним стражара и радника обезбеђења. У забуну су, да будемо искрени, и побројани припадници тих разних заштитарских и комуналних служби, јер се постављају према грађанима као „мали богови“ са непознатим овлашћењима, арогантни и безобзирни, тим пре што не знају ни своја овлашћења а уживели су се у улогу, како је они замишљају, полицајаца на терену. Јер, не само да ти људи нису прошли озбиљне обуке руковања средствима која имају окачена о опасаче, нису прошли ни озбиљну безбедносну проверу а о психолошкој процени да и не говоримо.

Било би заиста неопходно да се о овој теми, тј. појави која узима све веће размере, разговара унутар МУП-а, и то да не буде само посао стручних служби већ и синдиката. Јер, да будемо искрени, међу чиновницима је мало оних који су радили полицијски посао и на улици и којима је иоле позната могућност манипулација које пружају униформе сличне полицијским а о називу тих служби где је део имена и полиција, да и не говоримо. Ако овај синдикат у претходним опоменама на опасности од ове злоупотребе није имао успеха, надамо се да ће сада бити боље среће јер би реформе полиције које су у току, требале да обухвате и ову немилу појаву.

Београд, 22.08.2018.
Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић