ПОЛИЦИЈА НИЈЕ ЈЕДАН ПОЈЕДИНАЦ

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

ПОЛИЦИЈА НИЈЕ ЈЕДАН ПОЈЕДИНАЦ

 

Да непримерени поступак једног појединца може, макар за тренутак, да поништи све добро и племенито што су припадници полиције Србије урадили (и раде) у ово доба пандемије, доказ је немио инцидент када је наш колега насрнуо на грађанина у београдској улици Томаша Јежа. Јасно је да ће грађанин, због кршења забране кретања и бахатог понашања бити процесуиран, као и што је јасно да је СУК тренутно узео у поступак незакониту радњу полицајца.

Чињеница да су грађани могли да цео случај шиканирања виде на друштвеним мрежама, не би смео да утиче да бројна пожртвована дела наших колега буду гурнута у страну, а цела полиција као институција која је међу првима на бранику зезмље од вируса, буде стављена на стуб срама.

И то незаслужено! Као што ни једна ласта не чини пролеће, тако ни један погрешан и противзаконити поступак није део понашања огромне већине полицијских службеника. Оно што је право лице колега, јесу хуманитарне акције које су полицајци сами спроводили међу собом, сакупљајући новац како би помогли гладне у Београду, имајући разумевања и опомињући грађане да се врате кући, који су затечени ван својих домова у рестриктивно време. Многе колеге су нудиле своју помоћ старачким домаћинствима и помагали старије суграђане у набавци намирница, да их превезу до лекара и сл. Забележен је и случај старије Београђанке која је замолила полицајце на дужности да њеном платном картицом узму новац са аутомата, што су колеге веома радо учиниле. Чланови нашег синдиката давали су своје податке и телефонске бројеве старијим суграђанима како би им били на услузи и за све што им затреба. Добровољци из синдикалних редова полиције пријављивали су се за граничне послове без новчане накнаде, а истовремено, борба против криминала није посустала – пример експресног хапшења провалника мењачнице у Бачу.

Оно што није познато јавности, јесте да су кадровски ресурси полиције пренапрегнути до крајности. Четворо наших колега је преминуло од последица заразе короном, а 170 се лечи. Ради се у сменама од по 12 сати на терену што је изузетно напорно, па су, нпр. у Београду, старије колеге делимично поштеђене оваквог убитачног темпа, а посебно су заштићене колегинице са малом децом. Као што је то истакао својим подређенима начелник ПУ Београд Милан Станић, мора се тежити да се људство оптерети што равномерније, сходно годинама па и породичној ситуацији. Због свега тога СПИПС тражи разумевање грађана и целе јавности Србије, не за неопростиви поступак колеге са почетка овог саопштења, већ за све колеге у униформама и у цивилу, који су једна од врло битних брана пандемији која прети и Србији и целом свету.

Београд, 16.04.2020.

Синдикат полиције и полицијских старешина

Председник Блажо Марковић