ПОЛИЦИЈА НИЈЕ „СТАРА КАНТА“

Да је полиција Србије многима омиљена мета за критиковање, а нарочито оних који су се огрешили о закон, односно да, како то народ каже – лупају по полицији као по „старој канти“, добро је познато. Изненађење је да то својим неодмереном изјавама, колико јуче, чине и поједини неодговорни функционери ФК“Партизан“. Наравно, ради се о случају истраге коју спроводи СБПОК, око наводне злоупотребе печата и потписа преминулог секретара овог фудбалског клуба, а све у сврху унутарклупског лажирања гласања за органе клуба.

И шта је сада тај грех полиције? Изгледа да је само у томе што ради свој посао, што су полицајци, следећи налог надлежног тужилаштва, испитали потенцијално осумњичене, и што ће се, по свему судећи, брзо рашчистити ко је злоупотребио службени положај и у које сврхе. Наравно да појединцима смета да се то коло лажи и злоупотреба размрси и онда се у јавност убацују флоскуле о „цурењу“ информација из полиције, подсећање на наводно непрофесионални рад појединих полицијских служби и др.

С друге стране, нису се ни државни органи претргли да одбране полицију, да истакну њену изузетно битну улогу у стабилности државе у овим турбулентним временима. Некако се подразумева да свако може да лупа колико жели ту „стару канту“ која је, заправо, најзаслужнија за непомућени мир својих суграђана. Готово да се подразумева да припадници МУП Р.Србије све то морају да одћуте и да наставе са својим професионалним обавезама, без обзира што им се социјални положај годинама урушава, услови рада се не поправљају, а о стамбеним условима и да не говоримо. То за део јавност није тема, али јесте када се ради професионално и поштено, као што је то случај са истрагом у ФК“Партизан“. Када се дирне у таква „осиња гнезда“, диже се кука и мотика на полицију, уместо на оне који су довели у сумњу легитимност избора за органе клуба који је од националног значаја. Таква замена теза неће проћи ни код једног полицајца а најмање код СПИПС-а.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић