„Полицијски службеници немају право на штрајк“

Цитат у наслову је из чл.72 Преднацрта Закона о полицији што је шокантно супротно решење од чл.150, такође Преднацрта, Закона о унутрашњим пословима. Шта ово значи, каква је ово правна заврзлама, додуше још у форми преднацрта? Зар је могуће да два потпуно супротна предлога решења о праву на штрајк која се односе на припаднике полиције изађу из исте институције, и како би та решења уопште могла да буду коначно усвојена?

Предлагачи Преднацрта Закона о полицији очигледно се односе према полицији Србије као према неком правном експерименту који, додуше, нема „прођу“ у Европској унији, али ће можда проћи у нашој земљи. Очигледно креатори кратке реченице из наслова (а то је све што пише о праву на штрајк полицијских службеника), нису узели у обзир да у Србији правне репресије над људима не пролазе добро. А забранити полицајцима да примењују најјаче синдикално оружје, значи забранити и синдикалну активност, забранити цивилизацијско достигнуће за који су се запослени изборили још пре много година.

И не само то. У истом Преднацрту се за категорију државни службеници са посебним овлашћењима, предвиђена је могућност да штрајкују али уз таква ограничења (има их четири) која и њих практично онемогућавају у исказивању незадовољства. Заиста лицемерно решење! У целини, оваква накарадна и противуставна решења, која на срећу нису још усвојена, могу само да се врате као бумеранг врху МУП-а. Јер, поверење полицајаца је већ пољуљано смањењем плате, ускраћивањем путних трошкова, нерешавањем бројних питања која се тичу стандарда али и радног статуса запослених, и овим решењима би било додатно уздрмано. Очигледно да се то не тиче састављача оваквих чланова будућих закона, као што их се не тиче ни отпор који ће та решења узроковати код полицајаца. Отуда упућујемо упозорење, пре свега министру Стефановићу, да се удуби до краја у законска решења која му предлажу разни саветници и да објективно сагледа ситуацију у полицији (која није ни мало ружичаста), како ту ситуацију не би додатно погоршавала наказна решења и како је не би довели до апсурда.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић