ПОВЕЋАНЕ ИНГЕРЕНЦИЈЕ МИНИСТРА – ДЕО РЕФОРМЕ

Међу бројним законима који чекају на расправу и усвајање од стране народних посланика Скупштине Р.Србије је и предлог Закона о полицији. Као што је то већ уобичајено, пре било какве скупштинске расправе (и документованог исказивања ставова и од стране предлагача и од стране опозиције), почеле су да „прште“ неутемељене критике .
У жижи критика је предложено повећање ингеренција министра унутрашњих послова, посебно оних око могућности да прими у радни однос поједине неопходне кадрове, без досадашње процедуре пријема у МУП (која зна да траје месецима па и дуже). Намерно се заборавља да је политичку опцију, из које је и садашњи министар полиције и која има у својој агенди деловања унапређење рада полиције, изабрао народ на слободним, демократским изборима. Наравно да овако изабраној партији на власти није ни дозвољено, а није им ни намера да у МУП-у раде шта и како хоће, али већа слободе непосредног одлучивања министра унутрашњих послова мора да буде, у контролисаној и сврсисходној мери. Да су руке садашњег министра доста спутане у занављању кадрова и смени неспособних сарадника, начелника ПУ и других старешина – познато је сваком ко иоле суштински познаје начин функционисања МУП-а. Па и када се смени очигледно неспособан руководилац, том старешини мора да се нађе место у складу са чином, примањима и др., иако је претходно извршио битне повреде радних дужности или се догодио крупан криминал у јединици којој је био на челу пре смене.

Моја вишедеценијска сазнања о начину вођења кадровске политике бројних претходних министара, увек су укључивала и дискреционо (али неписано) право првог човека министарства да прима поједине кадрове. Међутим, то се све до скоро радило илегално, „преко везе“ и „испод жита“ а не тако ретко је у томе било и сумњи на коруптивне елеменате. Зато је много боље да се поменуто дискреционо право нађе у закону, јер се тада његова употреба може и контролисати, што у некадашњој „сивој“ зони није било могуће.Сваки следећи министар који буде дошао на челу Муп-а, биће му драго да га сачека ово садашње -неписано у писано право-,верујте ми на реч.

Дозволићу себи да дам један савет добронамерним критичарима (злонамерни се на савете не осврћу – то сви знамо!): критике на „прву лопту“ обично се дају без дубинског промишљања, што се показало и у овом случају. А управо то је потребно да се прихвати нови Закон о полицији чији је најважнији задатак боља и ефикаснија заштита грађана Србије и саме Републике. Постављање одговорнијег и стручнијег кадра који може и хоће да изнесе реформе полиције, први је предуслов за остваривање суштинских промена у друштву и држави.

Београд, 05.02.2018.
Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић