ПОЖРТВОВАН И ХРАБАР ГЕСТ

pucnjava-upucanc-n_620x0Јучерашњи гест саобраћајног полицајца Ђурице Врачаревића (44) из Врбаса, који је изложио свој живот опасности желећи да ухапси крадљивца аутомобила код Фекетића и притом био рањен од дотичног криминалца, један је у низу храбрих, херојских поступака наших колега. И опет се показало да ни мала плата, ни лош социјални положај, ни неопремљеност за такве интервенције, нису препрека за расног и храброг полицајца. Да је метак прогоњеног скренуо који сантиметар, нашег колеге не би више било, као што нема читавог низа колега који су у свом професионалном послу пошли, народски речено, голим грудима на метак. Погинулих колега више нема, ретко их се ко и сећа, а што је најважније, овакви случајеви се понављају а заштитне опреме нема, нема ни оних који то треба да раде или се појаве када је штета већ начињена.
У Министарству су осниване специјалне јединице управо из тих разлога, да би се заштитили полицијски службеници на терену који нису ни опремљени али ни довољно обучени за ватрене окршаје са криминалцима. И у случају код Фекетића, тачку на хапшење криминалца ставили су припадници интервентне јединице, како и треба да буде. Међутим, није редак случај да те високообучене колеге врше послове обезбеђења, иако и за те послове постоје специјално обучени полицијски службеници.
Из целог овог случаја следи апел колегама који чине већину састава Министарства : чувајте своје животе, они су најважнији и за вас и за ваше породице и за нас као ваше колеге! Лопов који је украо „ситроен“ био би сигурно ухапшен, ако не тог, онда неког наредног дана, али ви се нећете вратити својим породицама јер сте интервенисали без опреме, искуства и вођени храбрим инстиктом полицајца. Све је то хвале вредно, али живот, ваш живот је највреднији.

Синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић

izvot foto: vecernje novosti, darko dozet