ПРАВДА ЗА АЛЕКСАНДРУ

Да ново руководство МУП-а има сасвим другачије аршине од досада устаљене праксе да су старешине без изузетка увек у праву, потврда је и случај колегинице Александе Панџе. Синдикат полиције и полицијских старешина сазнао је за драстично кршење права конмандирке ПО Гргуровци у ПУ Сремска Митровица, када је Александра, по вољи тадашњег начелника Зорана Смајића, „аванзовала“ после 12 година рада у униформи, на место са мање од 230 бодова (мање 18.000 динара) све уз опис нареченог старешине да се ради о добром раднику. Жалила се Александра и Жалбеном већу Владе Р. Србије, које је једанпут уочило аномалије у овом шиканирању и деградацији, а други пут је дало за право старешини.

Пошто је упознат са свим детаљима, наш синдикат је ову очигледну неправду изнео пред радну групу Министарства приликом редовних месечних састанака и наишао је на велико разумевање државног секретара који задужен за сарадњу са синдикатима г. Милисава Миличковића и његових сарадника, као и Заменика начелника сектора Жељка Веселиновића, Начелника људских ресурса Гордане Јековић и Драгана Цветковића, представника Дирекције полиције МУП-а, посебно Помоћника директора полиције г. Богољуба Живковића. Колегиница Александра Панџа је пре неки дан добила решење којим је враћена на старо радно место.

Част да ново решење за старо радно место у статусу УОСЛ уручи Александри са својим потписом и својом саглашношћу имао је нови начелник ПУ Сремска Митровица Ђуро Мандић, јер без њега ово се не би могло завршити.

Овај случај има више углова из којих треба сагледавати догађања која су самохрану Александру коштала и живаца и пара и преиспитивања у какву је средину дошла, где можеш да будеш крив и без кривице. По нашим сазнањима ово је први пут у последњих 70 година да се неко врати на радно место са кога је самовољом старешине склоњен. Такође, сигурни смо да овај случај неће бити изолован већ да је њиме заживела нова пракса да се неправде исправљају без обзира ко их је нанео. Тиме се не губи старешински ауторитет, како би појединци то могли да приговоре, већ напротив, старешине ће морати да се дословно држе правилника Министарства и закона, без волунтаризма и самовоље. Наравно, такве нове праксе не би било да се за то бескомпромисно не залаже сам министар Стефановић и његови најближи сарадници.

Београд, 16.07.2015.
Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић