ПРИМЕР ПРОФЕСИОНАЛИЗMА У ТЕШКИМ ВРЕМЕНИМА

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

ПРИМЕР ПРОФЕСИОНАЛИЗMА У ТЕШКИМ ВРЕМЕНИМА

 

Необично дрско и неубичајено извршење  кривичног дела тешке крађе које је извршено 24.02. око 4,40 сати у центру Бача, када је путничким аутомобилом пробијен зид мењачнице „Вис“ и одузет сеф у коме је било око два милиона динара, привукло је пажњу јавности и поред ванредног стања у Србији оптерећеној борбом против корона вируса. Али и у таквим, „пандемијским“ околностима, криминалци су муњевито идентификовани и ухапшени захваљујући искуству и координираној акцији припадника ПС Бач на челу са начелником Дејаном Стојановим. Акцији је припомогао и припадник Граничне полиције Александар Петковић.

Одмах после пријаве извршења, полицајци ове ПС спровели су акцију на подручју Бача и врло брзо су у атарима око овог места, пронашли возило којим су се возили провалници, аутоматску пушку, као и неотворен сеф мењачнице. Потом су и извршиоци идентификовани и (на два одвојена места) лишени слободе, а ОЈТ им је одредио задржавање. Ова група се такође сумњичи и да је 10. јануара 2020. године извршила разбојништво у Селенци, у мењачници „Монета“ када су извршиоци, уз претњу аутоматском пушком отели новца у укупној вредности од око 200.000 динара.

Овај пример из малог Бача показује да ако су криминалци мислили да могу да искористе заузетост полиције пословима око „Короне“, и да врше кривична дела без да буду откривени и санкционисани – веома су се преварили. Нису се у то уверила само поменута тројица криминалаца, већ се доследан полицијски рад спроводи на територији целе Републике, без обзира што борба против вируса има апсолутну предност. У сучељавању са криминалом на првој линији су искусни полицајци као што је то колега Стојанов који је брзим и ефикасним ангажовањем људства којим руководи, показао да је полицијски старешина знатног формата који може да стане раме уз раме са начелницима полицијских управа. Такви полицајци су потребни Србији не само у „нормално“ време него можда чак и више у овим ванредним околностима. Те околности ће проћи (у шта чврсто верујемо), а полицајци који су показали своју вредност у оваквим временима, заиста заслужују сво поштовање.

Београд, 25.03.2020.

Синдикат полиције и полицијских старешина

Председник Блажо Марковић