РАЗУМ – ДА, НАСИЉЕ – НЕ!

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

РАЗУМ – ДА, НАСИЉЕ – НЕ!

 

Свако ко прати догађања у Скупштини Црне Горе око изгласавања закона којим се доводи у (велико) питање имовина, па и опстанак Српске православне цркве у суседној држави, има горак укус у устима. Појединци, па и групе, су пуни огорчења и агресије и спремни су да своје незадовољство искажу на улицама српских градова, посебно у Београду. На жалост, такав сценарио излива потенцијалног насиља смо видели превише пута у блиској прошлости, било да је за то било оправдања или не. Садашњи тренутак јесте пун емоција и оправданог бунта према неправди у „братској“ држави, али оно што нас учи баш то угрожено православље јесте самосавлађивање, јесте опроштај онима који чине неправду не само верницима СПЦ у Црној Гори, али и у Србији – већ сваком слободомислећем грађанину наше земље.

Не једанпут се председник Р.Србије Александар Вучић залагао за право да се на улицама искаже свој став по било ком политичком или друштвеном питању на један цивилизацијски начин, без насиља, паљевина и рушења. Тако би морало и сада да буде јер смо се, посебно у Београду, много пута нагледали запаљених амбасада, демолираних трговинских објеката, а пламенови су се вијорили и изнад Народне скупштине Р.Србије. Наше колеге у униформама и у цивилу су вршиле свој посао онолико колико их је закон овлашћивао, али суштина било ког протеста, па и овог иницираног догађајима око СПЦ, мора да буде у светосавској уздржаности. Свака изговорена реч званичника мора да буде у тој функцији, почевши од највиших ауторитета државе – председника Александра Вучића и Његове светости патријарха Иринеја. То се односи и на старешински кадар у нашој кући који морају да буду пре свега професионалци који се држе закона, као што се закона морају држати и организатори уличних протеста.

Једном речи: разум мора да надвлада емоције, протести морају да буду достојанствени бар онолико колико је и православна реч пуна праштања и моралног уздизања. За насиље нема изговора, а уколико се на улицама нађу и они који ову жалосну ситуацију желе да криминализују, припадници унутрашњих послова ће већ знати да их пацификују и приведу правди.

Београд, 27.12.2019.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић