РЕБИЋА СМЕНИТИ ШТО ПРЕ!

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

РЕБИЋА СМЕНИТИ ШТО ПРЕ!

Када је у јавности избила афера око прислушкивања председника Александра Вучића, поставило се питање одговорности бившег министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, а уједно је то била и потврда да директор полиције Владимир Ребић мора да одступи са своје функције, за шта се овај синдикат (и пре афере коју смо навели) отворено залаже већ више од годину дана. Није у питању само некомпетентност директора Ребића за изузетно одговорне послове које обавља, његова пословична „необавештеност“, већ су у питању и бројни потези овог првог полицајца Србије (а заправо инжењера саобраћаја).

Али, Ребић и даље остаје на свом месту, вероватно нестрпљив да сачека крај мандата и пензијицу чиме би избегао рефлекторе јавности, који много тога осветљавају што би (још увек директор полиције) желео да буде у што дубљем мраку. Да буде у мраку суманута идеја да се избаци из службе 1.600 колега који нису њему и другим старешинама по вољи (резултат 10-12 сиуцида колега који су се нашли на фамозном списку сектора за процену ризика – предворја за отпуштање). Затим, вила у вредности од више стотина хиљада евра на ободу Београда саграђене од плата (?) брачног пара Ребић, па катастрофална кадровска политика довођења људи на одговорне функције са полицијским искуством од два велика одмора (Папић, Хркаловић и др.). Ту су и сада актуелни, по сличним критеријумима постављени, бројни начелници важних служби у МУП-у који још нису и не могу бити смењени по Закону о полицији, јер не праве дисциполинске и радне грешке, а и како би када ништа не раде. Не треба заборавити и скорашње повлачење службеног обезбеђења које је додељено политичару Чедомиру Јовановићу. Без обзира ко је како политички опредељен, професионалац мора да поступа професионално и по закону а не да без икаквог објашњења остави Јовановића а, нарочито, његову децу, без заштите која им је, ваљда, са разлогом поодавно додељена.

Због свега наведеног, а посебно због накарадне кадровске политике, тражићемо податке о новопримљеним припадницима МУП-а у периоду Ребићевог и Стефановићевог периода „владања“, а ако нам их кадровици МУП-а ускрате, обратићемо се и поверенику за информације од јавног значаја. Мада, све ово зна и истражује и Сектор унутрашње контроле, иако и међу њима је доста послушника бившег министра и садашњег директора полиције. Озбиљан разлог преиспитивања кадровања поменуте двојице челника (што је промакло и критичкој јавности) јесте да је за мандата Стефановића, полиција постала најмногобројнија оружана формација у Р.Србији. Такође, помоћницима Стефановића су продужени мандати што никако није случајно. И тада, срећом, избија афера прислушкивања те се драстично умањује претходна објективна могућност озбиљне безбедносне дестабилизације у земљи.

Са мојим потписом, саопштења овог синдиката су указивала на врло реалну гореописану опасност. Због тог нашег указивања, а и због других разлога, директор Ребић покреће кампању криминализације синдиката, тврдећи да криминалци користе синдикалне значке приликом вршења кривичних дела, обзиром да ове значке подсећају на полицијске значке (па, неће ваљда, да личе на ознаке водовода!). Исходовао је актуелни директор Ребић да Влада Р.Србије забрани дотадашњи изглед синдикалних значки, иако је доказано да су криминалци користили праве(!) полицијске а не синдикалне значке. Ми ћемо вратити стари синдикални грб јер је акција претходног врха МУП-а очигледно била злонамерна – чак је директор „испод жита“ хтео да синдикат повеже са Беливуковим месарима(?). Ова потпуно суманута и непотребна иницијатива укидања досадашњих синдикалних обележја, није наишла на веће противљење других синдиката у полицији, осим нашег, јер су синдикалне вође за Ребићевог мандата унапређивани до чина пуковника, иако се нису бавили полицијским већ искључиво синдикалним пословима. Чак је и један од тих синдикалиста био формални предлагач забране ранијих синдикалних значки и тиме заиста „заслужио“ као и други „ћутолози“ дебеле, а незаслужене официрске плате.

Много тога је на новом министру полиције Александр Вулину који је озбиљно започео кадровско рашчишћавање и постављање часних и квалификованих полицајаца на најодговорније функције. Исто тако подржавамо да сваки нови старешина на одговорна места која су ветана за Управу криминлистичке полиције прођу полиграфско испитивање.

Али још увек су у МУП-у инспектори са по 2-3 стана, поједине старешине које имају „додатни посао“ продаје нових станова (и заштите инвеститора од конкуренције), колеге које возе скупоцене аутомобиле и др. Сигурни смо да ће се та дружина која злоупотребљава нашу службу, наћи убрзо изван МУП-а, а када се скупе докази, да ће се наћи и иза браве. Мора се наставити са реформом полиције, мора нови и некомпромитовани полицајац да дође на место директора полиције. Срећом, МУП је пун поштених, искусних полицајаца, који се стиде периода од седам година министровања Стефановића у којима су царевали каријеризам, непотизам, а често и беззакоње. Због свега тога, хитна смена директора Ребића је заиста нужна као важан услов за враћање поверења грађана Србије у своју полицију.

Београд, 14.06.2021.

Синдикат полиције и полицијских старешина

Председник Блажо Марковић