РЕЧ БЕОГРАДСКОГ СИНДИКАТА ПОЛИЦИЈЕ И ПОЛИЦИЈСКИХ СТАРЕШИНА ПОВОДОМ ПРАЗНИКА РАДА

Тешко да је иједан Празник рада освануо у тамнијим бојама него што је то овај данашњи.Облаци немаштине и огољене беде надвили су се над свима нама, радна права су угроженија него икада у ближој прошлости, животни стандард је низак да нижи не може да буде. Или ипак можемо да будемо још беднији и још више обесправљени – како се то најављује са свих нивоа актуелне власти.

И ми у полицији, као и сви непосредни произвођачи било у индустрији, трговини, школству, здравству, војсци смо свега тога свесни. Знамо да се од нас, готово ултимативно захтева да се жртвујемо, да се одрекнемо живота достојних људи, као да то нисмо чинили уназад све ове године. Нама у полицији желе још да смање ионако бедне плате од 300-350 еура, као и другима у државној управи, и то линеарно, наглашавајући да, забога, укидају солидарни порез који је погађао једва четвртину запослених. Дакле, укидају узимање једног динара да би узели три, и то од оних који и овако не могу да саставе крај с крајем.

С друге стране, када је Београдски синдикат полиције и полицијских старешина тражио више пута од врхушке МУП-а да се изврши ревизија новопримљених припадника Министарства за последњих неколико огдина, који су најчешће примани преко Кабинета доскорашњег министра, нико није хтео (или смео) да одговори на та питања. А ради се о хиљадама новопримљених колега са одговарајућим партијским књижицама или рођачким везама. То је обичај и у другим државним органима где неуки, али зато подобни службеници, немају ни где да седну а камоли да нешто корисно раде. И због тога смо, између осталог, сада још сиромашнији, и у блиској будућности, са још мање радних права него до сада, што без срама увелико и јавно потврђују потврђују творци фамозног будућег Закона о раду.

И због свега тога, морамо уједињено да делујемо са другим синдикатима у Србији без обзира да ли су из полиције или не, да не би катастрофална економска ситуација падала на наша леђа, већ да њен терет највише поднесу они који су се у оваквим околностима изузетно обогатили. Тачније, опљачкали су све нас а сада још дрско траже да ћутке подносимо, не само садашњу беду, већ и ону још већу којом нам прете и која је ту иза угла. Готово да ти и такви господари капитала и политичке моћи захтевају од свих нас да радосно пристанемо на мрачну садашњост и још мрачнију будућност све у име „светла на крају тунела за коју годину“. Такве преваре им сигурно неће успети, и на то нећемо пристати па макар цена нашег непристајања напонижавајући живот нас и наше деце буде и драматично висока. Једноставно на то као синдикални посленици али и као људи који имају право на пристојан живот немамо право ни по коју цену.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић