ШАБАЧКИ ПРИМЕР НУЛТЕ ТОЛЕРАНЦИЈЕ

Последња брука за МУПР.Србије догодила се у Шапцу, када су четири припадника ове јединице уз кривичну пријаву приведена у Основно јавно тужилаштво у Новом Саду због прикривања кривичног дела које је претходно учинио њихов колега. Ипак, иако овај предмет није још стигао до суда, он поред „бруке“ која је евидентна, указује и на неколико веома битних и позитивних страна.

Прво, лажна колегијалност која се састоји у заташкавању криминалних случајева колега, мора да се најзад схвати међу полицијским службеницима као директно заташкавање и подржавање криминалних радњи, без обзира ко их је учинио. Тим пре ако таква радња долази, као што је то сада у Шапцу, од колеге који би требало да спроводи закон. Затим, међу приведенима је и С.Спасојевић, начелник ПУ Шабац, дакле први човек задужен за спровођење закона на подручју ове општине, што, признајемо, до сада није забележен случај у Србији. Према писању штампе, управо је он утицао на колеге да се поступак против колеге који је учинио кривично дело, једноставно речено, саботира. Наравно, о целом овом случају коначну реч ће дати суд, али оно што желимо да истакнемо, јесте да се Сектор унутрашње контроле МУП-а, предвођен помоћником министра унутрашњих послова г.Милошем Опарницом, понео до краја професионално, не презајући ни од спровођења предистражних радњи ни против високих функционера ПУ Шабац. Заправо то је помак у правцу којим се спороводе реформе у полицији, и то на делу, а не само на речима. Криминал у полицији неће моћи да буде заштићен, без обзира колико се појављивао високо у руководној хијерархији. Честити полицијски службеници, који су у огромној већини и савесно обављају своје тешке и одговорне задатке, поздрављају праксу да нема недодирљивих, да нема наводне колегијалности – што је заправо саучесништво у вршењу кривичних дела. Доста је било праксе да се само „ситне рибе“ кажњавају, прогањају и отпуштају (мада је и то неопходно ако има законског основа), а да се високи полицијски функционери, који су се огрешили о закон, милосрдно премештају на друга радна места или, у „најгорем“ случају шаљу у пензију. Јер, то је јасно и онима који нису у саставу Министарства, многе незаконите радње за које су до пре неку годину прогањани само пуки извршиоци, морале су да знају и старешине, ако нису и саме биле у то умешане.

Очигледно да тако више нешто не може да се дешава јер је закон једнак за све, а време када је било неких „једнакијих“ од других, очигледно је иза нас. Због свега тога, још једанпут, све похвале Сектору унутрашње контроле на раду са нултом толеранцијом против криминала.

Београд, 11.04.2017.
Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић