САНИРАТИ ОБЈЕКТЕ ПОЛИЦИЈЕ У ОПШТИНАМА

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САНИРАТИ ОБЈЕКТЕ ПОЛИЦИЈЕ У ОПШТИНАМА

 

Оно што је јавности у Србији мало познато, јесте чињеница да бројни објекти одељења унутаршњих послова, станица полиција и полицијских испостава су, заправо, власништво општина на чијој територији се налазе и за чије житеље превасходно и делују дан и ноћ. Али те исте општинске управе, сасвим мало или нимало не обраћају пажњу на поменуте објекте у којима раде њихови чувари закона. Тако се и дешава да, када се „отворило небо“, као што се то десило 19.06. 2019. године над Београдом, у ОУП Чукарица у просторије где грађани подносе или преузимају документа излила се вода помешана са фекалијама из „чучаваца“ у том делу зграде. Заиста невиђена брука, не толико за запослене у ОУП Чукарица колико за министарство у целини, али пре свега за општинску структуру која зна за овакве проблеме „својих“ полицајаца већ годинама. Када се томе дода самопрегор наших колегиница које су дубоко у ноћ санирале смрдљиву воду уз утрошак својих средстава за хемију и негодовање (оправдано) грађана који су се ту затекли, добили смо слику која не би смела да се дешава у објектима полиције у Србији.

А дешава се и то стално. И то не само када су ванредне прилике него и када је сунчано па се виде дерутне неокречене зграде локалних полицијских станица, накривљени кућерци помоћних објеката, ољуштене фасаде ОУП-а, а о недостатку простора да се не говори. Знамо за високе безбедносне захтеве, посебно за притворске просторије, али како све то испоштовати када ни већина објеката није у власништву МУП Р.Србије? Општински буџети јесу скромни, али и поред тога би могло (и морало) да се нешто новца одвоји за ове објекте, међутим изгледа да у општинским извршним одборима влада уверење да услови у којима ради полиција нису њихова брига. Полиције се сете једино ако негде на територији нешто зашкрипи на пољу безбедности, али никако да се сете службених просторија у којима раде ти полицијски службеници на које је та општина првенствено упућена по питањима безбедности.

Чини нам се да би се решења нашла ако би министар МУП, Небојша Стефановић са својим најближим сарадницима који покривају овај део послова у МУП, заједно са начелницима полициских станица који најбоље познају стање и недостатке у својим станицама, снимили ситуацију у објектима у којима раде полицајци. Потом би требао да, својим неспорним ауторитетом, утиче на општинске челнике да помогну полицијским јединицама које делују на њиховим територијама. Наравно да би удела у том обимном, па чак би рекли и вишегодишњем будућем послу, имало и само министарство али и буџет Републике Србије, мада би се многе, релативно ситне неприлике, као што је то поменути случај у ОУП Чукарица, могле санирати са релативно мало новца. Морамо нагласити да наше колеге нису пасивне, тако да рецимо начелник ПС Лукић има решење уз минимална новчана средства.

Чини се да је за побољшање услова у којима раде колеге, потребно више иницијативе колега, али и општинара на терену. Средства из буџета (било општинског, градског или републичког) била би драгоцена и неопходна за веће реконструкције, укључујући и изградњу нових објеката МУП-а.

Београд, 20.06.2019.

Синдикат полиције и полицијских старешина

Председник Блажо Марковић