САОБРАЋАЈЦИ ЗА ПРИМЕР

Сведоци смо да се у средствима јавног информисања често (а рекли бисмо и пречесто) налазе негативни па чак и поразни примери поступања полицајаца у служби и ван службе. Хапшења колега који су осумњичени за мито, злоупотребе, прекорачење службених овлашћења, пречесто су на насловним страницама штампе и у ударним вестима ТВ, док хиљаде добрих, пожртвованих и професионалних поступака остаје непримећено и непознато.

Један од таквих позитивних примера је изузетно коректно и прифесионално поступање припадника саобраћајне полиције СПИ Југ у Београду, старијег полицајца Дениса Станковића и млађег полицајца Милоша Стаменковића. Поптисник ових редова је уживао посматрајући поступање двојице колега саобраћајаца на прилазу Моста на Ади, приликом њиховог обављања радарске контроле саобраћаја. Није ту било речи ни о каквом херојском поступку већ о професионалном, да не кажемо уџбеничком понашању у најпозитивнијем смислу. Није било ни трага неком надменом ставу двојице саобраћајаца, покушају да се заустављени возачи омаловаже или изгрде уколико су и учинили неки прекршај. А и зашто би? Све врсте прекршаја је већ санкционисао закон, тако да досипање било које врсте само би стварало отпор код заустављених возача.

Такво професионално понашање Станковића и Стаменковића управо је и упућивало возаче на пуну сарадњу, без икакве љутње или нервозе, чак и код оних којима је написана прекршајна пријава. И управо ту је суштина целог овог саопштња за јавност. Стриктно спровођење закона на један људски, ненападан начин, уз поштовање сваког слова правила службе, начин је да грађани сарађују у пуној мери и да полиција у целини подигне свој пољуљани рејтинг међу грађанима. Наравно да поступци именованих саобраћајаца као и бројне професионално одрађене радње хиљаде осталих колега, тешко да могу да „покрију брљотине“ и криминална дела малог броја оних који су залутали у полицију, а потом се нашли са друге стране закона.

Ипак, или баш због тога, овакве примере професионалног понашања мора да буде не само више, већ и да се нађу у јавности ако не на првим странама новина, онда бар међу позитивним вестима. Познато је новинарско гесло да је „само лоша вест, добра вест“. Нека ово саопштење буде заокрет у смеру да је добар рад полицајаца добра вест.

Београд, 29.01.2017.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић