САОПШТЕЊЕ ЗА 29.08.2014.

Писмо следеће садржине послао је 29.08.2014. године
Београдски синдикат полиције и полицијских старешина министру унутрашњих послова г.Небојши Стефановићу

grbBSPPSПоштовани г. министре,

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина огласио се саопштењем пуним бола због убиства жандарма Стевана Синђелића, што сте и Ви лично урадили. Извесно је, што је и службена обавеза Министарства, да ће се спровести детаљна истрага око свих околности, да се сагледају све чињенице и да ће се процењивати да ли је могао живот нашег колеге да буде сачуван, а сигурни смо да ћете цео тај процес Ви посебно будно пратити до краја.

Конкретно мислимо на чињеницу да је дан пре убиства, у истом овом сектору Копнене зоне безбедности било пушкарања (без последица по наше снаге) са шумокрађама са Косова. Желимо да се истражи због чега на тај сектор није одмах послат повећан број жандарма, као што сте Ви сада, после Стеванове погибије, наредили да се уради. У нашем саопштењу за јавност поводом убиства колеге, тражили смо, а то и сада чинимо да се испита одговорност старешина Жандармерије и, ако се установе грешке у командовању, поступању и тактици, да се те старешине тренутно смене и  против њих да се поредузму одговарајуће дисциплинске и законске мере. Такође, поставља се и питање на које јавности такође није дат одговор, коју је заштитну опрему имао Стеван на себи у тренутку упуцавања, и ког је квалитета била та и таква “заштита”. Ово питање није само подстакнуто само његовом погибијом, већ се јавља у већем броју рањавања па и погибија припадника МУП-а (тешко рањавање полицајца у Новом Саду и др.). И што је карактеристично, нико од старешина не одговара када полицајци иду на ризичне интервенције без заштитне опреме, или када у ноћи патролира патрола тамо где би требало да су бар два вода полиције.

Нећемо се задовољити штурим саопштењима око погибије нашег друга, као што ни његовим најближима није утеха МУП-ов телеграм саучешћа, венци и сузе колега. Одговорни за овакво погибељно излагање жандарма мецима терориста, морају да одговарају. Нема скивања иза крупних а шупљих речи, иза чинова, иза службених тајни и бескрајних истрага. Полицајци МУП-а Р.Србије не пристају на досадашњу улогу “глинених голубова”, када и после погибије наших колега се ништа није догађало, ништа се није мењало, нико унутар службе није одговарао.

Тако више неће моћи и за то ће се доследно и свакодневно залагати Београдски синдикат полиције и полицијских старешина.

Господине министре, очекујемо Вашу оштру, брзу и конкретну реакцију која би уверила припаднике Министарства а и јавност, да су поступања МУП-а, са новим руководством на челу, кренула у новом, праведнијем правцу.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић