САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ 11.09.2015.

Текст који следи је послат Министру унутрашњих послова др Небојши Стефановићу

Сведоци смо да се битка за економску стабилизацију води на сваком кораку и у МУП Р.Србије. Отуда Вам се и обраћамо да се, поред учињених значајних потеза рационализације трошкова унутар Министарства, искористе и могућности које пружају већ постојећи капацитети МУП-а. Ту пре свега мислимо на простор Наставног центра у Макишу где се сада, објективно, веома мало користе терени за мале спортове, пет травнатих и један шљакасти фудбалски терен. Да напоменемо да је овај центар до пре мање од две деценије био расадник прволигашких клубова – фудбалског, кошаркашког, џудо клуба, бициклистичког, карате и других. Иако је било мегаломаније у „гурању“ сваког клуба у Прву лигу, ипак је то било жариште спорта не само у МУП-у већ у целом Београду а и шире.

У овом тренутку фудбалски клуб „Полицајац“ једва да се такмичи и то искључиво личним средствима неколицине ентузијаста и понеког скромног (и ретког) спонзора, а још је катастрофалнија ситуација са ветеранима овог клуба. Друге, занчајније спортске активности које се одвијају на овом простору нису за помињање, и тим пре је битна иницијатива СПИПС-а да се активира спорт у овом центру на домак Аде Циганлије. Идеја је да се изграде тзв. „балони“ чији би се термини издавали по комерцијалним ценама корисницима ван МУП-а и ту би Министарство приходовало, по реалним проценама, чисту месечну добит од минимално 15.000 Е по једном објекту. А места у Макишу има за више „балона“, који би се исплатили за два месеца (нов стаје 30.000 Е а зидани објекат тог типа 10.000 Е више). Оправданост набавке ових „балона“ је, (поред комерцијалног ефекта) у чињеници да поједини клубови у МУП-у као џудо и карате клуб, муку муче са простором, а чињеница је и да на Чукарици постоје десетине клубова где деца од пионирског до кадетског узраста немају где да 2 тренирају. Јер, на подручју ове општине постоји свега неколико „балона“ а већина школских фискултурних сала није погодна за адекватне тренинге спортиста у затвореним просторима.

Поред комерцијалног момента, битно је и покретање учмалог спортског духа код припадника Министарства, који би такође могли да индивидуално користе ове објекте по бенефицираним ценама. Ту би се нашло места и за децу наших колега као и за разна интерна такмичења појединих јединица, чиме би се реактивирале некадашње спортске игре полицајаца, које сада, због цене коштања, није могуће организовати у комерцијалним објектима.

Поштовани г. министре,
Надамо се да ћете ову нашу ниицијативу озбиљно размотрити са својим сарадницима. Такође смо убеђени да ће активност око скупљања средства за куповину балона (једног или више њих) привући спонзоре којима је стало да полиција у Србији има што боље услове за рад и што квалитетнију опрему и наоружање. Јер, средства остварена на овај начин не смеју да завршавају, као што се дешавало у поменутом претходном периоду, за професионализацију клубова. Тим пре што ће „балони“, осим комерцијалног ефекта, итекако подстаћи припаднике Министарства да започну бројне спортске активности.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић