САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ 28.12.2015.

У садашњим врло сложеним тренуцима постојања МУП Р. Србије, сигурни смо да се Министру унутрашњих послова обраћају десетине и десетине колега незадовољне списковима које сачињавају старешине за своје потчињене, по којима би они требали да се нађу изван полиције од јануара месеца. Чудно је да нико не покреће одговорност управо тих старешина који су дозволили да недостојни полицајци раде у јединицама којима они командују. Такве старешине окуражиле су се тек сада, у тренуцима када је евидентно да држава Србија не може да издржава оволики сопствени апарат који је, опет, нарастао ван сваке логике, управо захваљујући бројним владама и политичким странкама те исте државе.

Ипак, Синдикат полиције и полицијских старешина се обратио министру, са захтевом да се врло помно испита свако име које се налази на фамозним списковима и због једног сасвим другачијег случаја. Наиме, доктор права Стеван Стојановић (1962.) има услова за пензионисање на основу година радног стажа, против њега се не води кривични поступак, није покренута истрага и претходни поступак (Уверење Првог основног суда ку бр.26409/2015. од 30.11.2015.), али је на „црној листи“ својих старешина. Како би му се осветили, они су га ставили на спискове радника за које се зна да ће бити отпуштени, тако да би он морао, без икаквих примања, да чека 11 година док би стекао услове за старосну пензију. Доктор Стојановић је члан Председништва нашег синдиката, па се питамо да ли је то и ситна освета, не само колеги, већ и синдикату у коме је он уважени и драгоцени руководилац. Решење за пензију доктора Стојановића са 30.12.2015.године, скратило би списак отпуштања за једног колегу, што и није за потцењивање.

Истовремено, знамо да се управо министар залаже да људи без мрље у каријери остану у служби, али очигледно да се неке старешине на нижим нивоима старешинства оглушују о критеријуме које министар свакодневно износи у јавност. Таква самовоља старешина је недопустива, а зашто да не и кажњива. Управо због тога поздрављамо одлуку министра да се у комисији која треба да искаже своје примедбе на преложена отпуштања, нађу представници свих синдиката у полицији. Тиме ће се избећи подвојеност између репрезентативних синдиката и оних других, што је свакако добра вест за све запослене у МУП-у.

Ми смо недавно, на свом синдикалном сајту, објавили саопштење за јавност, управо на тему могућих злоупотреба нижег руководног састава, према оним потчињенима који им се из било ког разлога не допадају (ту не улазе они који имају озбиљне „брљотине“ које нису могле да се судски процесуирају). Није било неке реакције руководства, али је очигледно претила опасност да догађаји крену управо у правцу који није за похвалу. Иницијатива министра о непосредном учествовању свих синдиката, је прилика за истинско објективно одлучивање о питању које је животно важно за многе колеге. Управо такву објективност очекујемо од министра лично и од његових најближих сарадника, јер је то начин да се овај тежак период рада МУП-а што безболније превазиђе.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић