Сапштење за јавност за 30.06.2017.

Министарство унутрашњих послова Р.Србије

Кабинет министра

Министру Небојши Стефановићу

Поштовани г. министре

Молимо Вас да својим личном ауторитетом и ауторитетом функције коју обављате, утичете да Сектор унутрашње контроле МУП Р.Србије изврши проверу деловања припадника Јединице за обезбеђење објеката и личности МУП Р.Србије за време инаугурације председника Републике Србије г.Александра Вучића. Наиме, у издању дневног листа “Ало” од 29. и 30.06.2017.године пласиране су информације да су припадници криминалне групе “Пинк пантер” ухапшени приликом покушаја крађе имовине пратње хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, из собе једног београдског хотела. Ова је вест објављена садржајно истоветна два дана узастопно, уз додатак да је покренута интерна истрага око овог “пропуста” унутар самог Министарства. Овај синдикат интересује шта је у свему томе тачно и ако су информације нетачне, ко их је пласирао овим новинама.

Мотиви овог објављивања нам нису познати, али бацају озбиљну мрљу на деловање институција система Р.Србије, и посебно МУП-а, јер испада да су познати криминалци успели да се пробију кроз два полицијска безбедносна прстена до врата собе хрватске делегације. Оваквим новинским приказом догађаја (уколико га је заиста и било), озбиљно је нарушен професионални углед полиције Србије а посебно су погођени припадници Јединице за обезбеђење објеката и личности који су, по нашим сазнањима, извршили безбедносну проверу два лица која су одсела у истом хотелу као и пратиоци хрватске председнице. По извршеним проверама, пошто није било законских основа, према тим лицима нису предузимане никакве законске мере. Такође, та лица нису, током даљег боравка у поменутом хотелу, извршила или покушала да изврше било какву незакониту радњу.

Због свега овога, потпуно је разумљива жеља припадника полиције да се поменута информација расветли до детаља, а да се евентуални злонамерни подметачи лажних вести пронађу и законски казне. Јер, припадници поменуте јединице су несебично, пожртвовано и самопрегорно деловали свих дана пре, за време и после свечане инаугурације новог председника Републике. Они су овај изузетно значајан догађај, у безбедносном смислу, највише изнели на својим леђима и зато, ако се покаже да је неко желео да се њихови напори “провуку кроз блато”, за то мора и да одговара. Уколико се покаже да је циљ да Јединица за обезбеђење објеката и личности буде “колатерална штета” у некој другој игри, сви припадници МУП-а такве покушаје одбијају са гнушањем као што то чини и Синдикат полиције и полицијских старешина.

Још једанпут: Синдикат полиције и полицијских старешина очекује брзу и темељну истрагу око овог догађаја уз највећу меру Вашег личног подстицаја будућој истрази.

Београд, 30.06.2017.
Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић