СИМУЛИРАЊЕ РАДА КАО ДЕО ПОЛИТИЧКЕ СТРАТЕГИЈЕ

Иза нас је предизборна грозница која је, осим борбе за гласове бирача, била и прилика да се поједини актери у МУП-у и ван њега одреде према борби против криминала, циљу коју су поставиле многе странке као своје будуће поље деловања ако и када дођу на власт. Занимљиво је да се у ово време на телевизији Прва појавио серијал „Досије“ који је рециклирао случајеве давно побијених криминалаца у међусобним обрачунима или у обрачуну са државом. Коме је то требало и чему је то амбициозно телевизијско прегнуће било намењено? По свему судећи, најмање је било упућемо гледалишту а највише према жељама аутора и наручилаца оваквог непримереног хвалисања криминалаца, „хероја улица“, „жестоких момамка“ и др. само не овејаних убица, лопова, разбојника – што су то уствари и били сви који су описани. Ипак, приказивањем овог серијала, занемарујући временску дистанцу од 25, 20 и 15 година од како су се ти догађаји који су приказани десили, гледаоци су могли да стекну утисак да се у Србији управо сада распламсала жестока борба против криминала у којој МУП води главну и одлучујућу реч. Тачније, да су садашње структуре на врху МУП-а, изнедрене из крила једне партије, неуморни борци против криминала, иако се описују догађаји са краја 80-тих и 90-тих прошлог века и почетка 2000. године.
Да ово није само пуко нагађање, потврђује и много свежији пример симулирања борбе против криминала, када је ухапшен Бранко Лазаревић са још тројицом саучесника, који је био шеф Кабинета садашњег министра полиције у оставци. Мада се одавно сумњало на неке његове контакте са  вођама нарко-кланова, он је уместо да дође пред истражног судију, послат у дипломатску заветрину у Грчку. Када је требало уверити гласаче да није само А.Вучић бескомпромисни борац против криминала, већ да је то и политички именовани и постављени део полиције, те структуре „извлаче из шешира“ Лазаревића и дају да се процесуира управо у време када је одржавање избора сасвим извесно. Још сумњивије је да случај Бранко Лазаревић на веома чудан начин нестаје из медија за време предизборне кампање, а у исто време на телевизији Прва нуди се јавности серијал „Досије“.
Примера симулирања борбе против криминала, од стране дела МУП-а, има много више него што може да стане у ово саопштење. Срећом, истински борци на овом пољу нису престали са својом даноноћном активношћу. И то на жалост, и на срамоту, оних који су вршили врло озбиљне покушаје да се ови полицајци скрајну и онемогуће у својој професионалној жељи да Србију ослободе криминалних кланова. Интересантно је да се по овим питањима нису оглашавали бројни синдикати у полицији тако да је сасвим могуће да је разлог за овакво опортуно понашање, утапање у климу саботирања правог полицијског рада који је део руководства директно или индиректно покушао да диктира и у чему, на срећу, није до краја успео.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић