СРАМОТНО, СТВАРНО СРАМОТНО!

Случај млађег полицијског наредника прве класе Александре Панџе, која је од 2007. године до недавно била командир ПО Гргуревци у ПУ Сремска Митровица, права је срамота и за ту управу и за МУП Р.Србије али и за Жалбену Комисију Владе Р.С. Драма за ову тридесетогодишњу самохрану мајку школског детета, почиње у марту прошле године када, без да је ико консултовао, добија решење да се са наведеног радног места трајно премешта на радно место обрада прекршаја са звањем млађег стручног сарадника прве класе. Да би све било још апсурдније и доведено до врхунца безобзирности, у истом решењу стоји “да је оцењено да је запослена Панџа Александра на пословима командира Полицијскиг одељења Гргуровци у ППУ у Сремској Митровици показала добре резултате“.

Наравно, у том срамном решењу није било упутно навести да је ова млада жена од стране непосредних старешина, игнорисана као руководилац, да јој нису додељиване потребна појачања ради извођења појединих оперативних акција, да није добијала ни службено возило, иако ова ПО обухвата 11 села, да јој је одузет досије сектора и да је дат другоме да га ажурира итд. Такође није било места, а не би било ни мало згодно да се каже да колегиница Панџа губи статус ОСЛ, да се школовала да буде полицијски службеник и да је на тим пословима радила већ 12 година. Такође, никога није било брига, као ни потписника овог акта, начелника полицијске управе, главног полицијског саветника Зорана Смајића, што самохрана мајка остаје са платом мањом за 14.000 динара, односно што јој је коефицијент плате смањен са 1738 на 1503 бода.

Наравно, следи жалба наше колегинице Жалбеној комисији Владе која, за дивно чудо, враћа предмет МУП-у на поновни поступак. У том решењу се наводе све нелогичности оваквог суровог срозавања једне полицијске и људске судбине. Али, прогонитељи не посустају: доносе исто решење месец-два касније да би тек сада уследио врхунац ове фарсе са призвуком црне комедије. Исто Жалбено веће Владе сада усваја аргументе Минстарства да је прекоманда сасвим у реду, јер су испуњени сви формални услови. Што су у пређашњем решењу видели да је правда итекако заобиђена а Александра „дебело“ оштећена, сада то није случај. Наравно, ова кадровска игранка се и даље наставља.

Поставља се питање коме је тренбало овакво очевидно брукање и МУП-а и Владе, ако је већ начелник ПУ написао да се ради о добром раднику? Да ли је реч о непоштовању родне равноправности од стране нижих старешина, о прављењу места за „свог“ човека или о ко зна каквим нечасним мотивима сакривеним иза формулације да су „потребе службе“ условиле овакво распоређивање? Александра Панџа је члан Синдиката полиције и полицијских стрешина и наш синдикат ће у овом случају без остатка стати на страну колегинице која је и каријерни и материјално веома оштећена оваквим поступком и уједно психички уздрмана а о губљењу ауторитета полицијског службеника на терену да не говоримо. Сигурни смо на чијој је страни правда, сигурни смо да самохрана мајка не сме да изгуби ову битку за своју егзистенцију и егзистеницију свога детета у ситуацији када су нам свима увелико смањене плате и укинута социјална помоћ. Због свега тога пратићемо овај случај до његовог коначног завршетка који не сме да буде на страни бахатих и самовољних појединаца, због којих углед Министарства може да буде драстично упрљан.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић