СТАНОВИ ПОСЛЕ ДЕЦЕНИЈА ОЧЕКИВАЊА

Вест са којом је започела ова година о изградњи станова по бенефицираној цени, припадници полиције чекају, слободно можемо написати, већ неколико деценија. Реч је о 1.578 станова за припаднике служби безбедности по бенефицираној цени, од којих је очетком овог месеца за 378 станова расписан тендер за изградњу. И шта је ту спорно? Некима је све спорно (о мотивима нећемо на овом месту): од „немогуће“ ниске цене, до питања да ли су то избори на видику па се дају лажна обећања а један полицијски синдикат путем дневне штампе, препоручује држави да прекине са пропагандом (?) и да се све своди само на причу.

Разумљива је подозривост колега (о садашњим мотивима поново нећемо), јер су бројне гарнитуре и у Влади и у МУП-у годинама уназад обећавале коренито решавање стамбене ситуације припадника служби безбедности, али од свега тога није било ништа. Међутим, ова гарнитура на челу државе доказала је да стоји иза својих обећања, што је у МУП-у потврђено и знатно побољшаним материјалним положајем запослених, обновљеним возним парком службених возила, набављене су и нове униформе, наоружање. Што се тиче решавања стамбене ситуације запослених, она је тренутно катастрофална али извесна предстојећа станоградња и за потребе припадника МУП-а, сјајна је вест и, што је најважније, вест која ће извесно да постане реалност.

Није згорег да се подсетимо да је пре само 2 године полицајцима у Београду нуђено 200 станова у рубном делу Земуна, у Камендину, и да се на интерни конкурс јавило 18 колега али ни они нису испуњавали задате услове за добијање стана. Затим, у самом Београду постоји преко 100 станова овог министарства које заузимају непозната лица или „дивље“ усељене колеге притиснуте муком и беспарицом. Постоје и станови (о томе смо недавно упутили допис министарки Михајловић) у којима легално усељене колеге плаћају најам МУП-у и по десетак година, чекајући фамозну уредбу Министарства грађевине којом би трајно решили свој статус.

Ово нису све дилеме везане за станбену проблематику припадника МУП-а. Ради се о још једном апсурду који може да се појави приликом доделе поменутих станова, посебно у Београду. Наиме, актуелно руководство министарства, решевајући бројне заостале проблеме, трајно је решило и раније хронично кашњење исплате путних трошкова колегама који путују од места становања до места рада, што зна да буде и пар стотина километара. Ми смо више пута писали да се многе колеге, у време када су те исплате биле нередовне, нису интересовале када ће плата, већ када је исплата путних трошкова јер је она, за не тако мали број људи, била (а и данас јесте) и двоструко већа од месечних примања. Отуда је сасвим логично да се упитамо: да ли ће бројне колеге – путници желети да станују у Београду и да се одрекну накнаде за путне трошкове, које – да подсетимо – они и не троше на превоз већ се „шверцују“ захваљујући службеним значкама. А када би се и уселили у нове станове, поред губитка накнаде за путне трошкове, имали би да плаћају и рате за стан (ма како оне биле мале), трошкове одржавања стана и др.

Очигледно да ће будућих станова и за припаднике МУП-а бити, али је извесно да одговорни треба да пораде и на другим начинима решавања стамбених пролема полиције. Такође је јасно да ће се многе колеге наћи у дилеми како да поступе и шта им је исплативије: да ли да се и даље сатима муче у превозу до посла или да себи и својој деци обезбеде нормалне услове за живот. На крају, остаје чињеница да је Влада Р.Србије направила џиновски корак у решавању егзистенцијалног проблема великог броја припадника служби безбедности. Сигурни смо да ће после њега, уследити још многи други кораци у области станоградње, који ће за припаднике МУП-а, али и других државних органа, бити животно важни и вредни.

Београд, 17.10.2018.
Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић