СТАНОВИ ЗА ПОЛИЦИЈУ

Синдикат полиције и полицијских старешина је, не први пут, пријатно обрадован доследним спровођењем иницијативе усмерене на побољшање стандарда запослених у МУП Р.Србије. Ради се о 121 стану за потребе полиције на локацији Камендин у Београду, чији је рок за интерну расподелу станова био 1. март. Импонује нам сензибилност на дугогодишње трагично стање стамбеног збрињавања припадника полиције као и непосредни утицај на ефикасну реализацију овог изузетно значајног помака у решавању стамбених проблема наших колега. Истакнуту улогу у операционализацији основне идеје имају Председник Владе Александар Вучић и министар Небојша Стефановић, државни секретар МУП-а Милисав Миличковић, секретар МУП-а Милорад Тодоровић и начелница Одељења за стамбене послове Драгана Јакшић.

За сада се само 19 породица пријавило да жели да живи у Камендину. Овакав изненађујуће мали одзив (мада још није касно за додатно пријављивање), је због неколико разлога. Као што смо више пута наглашавали на нашем сајту намењеном чланству и јавности, многе полицајце, више од исплате плате, интересује када ће бити исплата путних трошкова. Јер, многе колеге не живе на подручју на коме раде, тако да наплаћују путне трошкове од куће до посла и обратно, а заправо “возна карта” им је службена легитимација. У просеку, ради се о 20-40.000 динара месечно што није много мање од износа саме плате тих колега. Овај “бонус” на плату би се, настањењем у Камендину, наравно изгубио и био би значајан ударац на кућни буџет. С друге стране, многима не одговара ова локација која је далеко од центра града, заборављајући да би месечна рата кредита за стан у центру Београда, вероватно надмашивала њихову плату.

Ипак, ми смо оптимисти и мислимо да ће се, посебно млађе колеге које имају породице, ипак определити за станове који су по први пут у овом броју намењени полицији (и које могу да плате). Јер деценије су прошле од последњих већих расподела станова, а у међувремену је тек по који срећник у полицији дошао до крова над главом.

У контексту стамбених питања је и чињеница да ће од средине ове године почети да се решавају и случајеви празних и противправно заузетих станова МУП-а, посебно у Београду. Колико смо обавештени, у току је израда подзаконских аката у Министарству грађевине, тако да би у другој половини 2017. године могла да крене расподела и ових станова којих није мало (можда и више него оних у Камендину). Сигурни смо да су челници поменутог министарства, итекако имали у виду иницијативу око почетка решавања стамбених проблема запослених у МУП Р.Србије. Јер, то је живот потврдио, свака идеја усмерена ка бољитку друштва као што је и ова, неминовно служи као пример за унапређење живота у Србији. Зато, захвални смо на разумевању и истинском сагледавању стамбених проблема запослених у полицији.

Београд, 09.03.2017.
Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић