СУДИТИ ПРЕКО КОЛЕНА

Да у земљи Србији још важи правило да се суди или „преко колена“ или  да се на пресуду чека деценијама, потврђено је у случају колеге Радомира Почуче, потпарола ПТЈ-а. Наравно, реч је о његовој сада општепознатој поруци у вези са манифестацијом „Жена у црном“ на његовом ПРИВАТНОМ фејсбуку, која је изазвала реакције и дела јавности и заштитника грађана Саше Јанковића али и појединих високих функционера у МУП-у Р.Србије. Управо за ове функционере може се везати изрека о преламању правде „преко колена“, јер су дужносници Министарства, после реакција јавности на фејсбук Почуче, брже-боље обавестили ту исту јавност да ће Почуча остати без посла.

Без жеље да заузимамо страну, да бранимо или осуђујемо колегу Почучу, желимо да истакнемо чињеницу која би требало да буде добро позната и врху МУП-а. У Министарству одавно су нормирани и уграђени елементи дисциплинског поступка, поступка око раскида радног односа, раскида уговора о раду и др. На сву срећу, давно иза нас је време када су својевољно и наредбодавно руководиоци отпуштали припаднике Министарства, одавно је та пракса и забрањена и напуштена. Међутим, очигледно да појединцима, посебно онима који нису професионално ангажовани у Министарству већ су на положајима по политичкој линији, то све није до краја јасно и очигледно да не желе да поступају по правилима која су давно пре њиховог доласка установљена и (углавном) се већ деценијама успешно спроводе. Уосталом, политичарима је важнији суд јавности него поштовање процедура, јер од гласова публике зависе и њихова наименовања на дебело исплативе државне функције.

Заборавља се да је управо на дисциплинским органима МУП-а да испитају све наводе, да саслушају и г.Почучу, да одмере дисциплински меру (ако нађу да за тим има потребе). Овако како су поступили поједини полицијски функционери, испада да ће г.Почуча остати без посла само зато да би се задовољила јавност (или један њен део). То је оно што овај случај чини опасним преседаном којим се поништава унутрашње регулисање радних односа на правни начин унутар МУП-а, поништава се у крајњој линији правни легитимитет ове институције државе, и наступа самовоља руководилаца од које синдикат, као што је
БСППС мора да штити сваког припадника Министарства био члан овог синдиката или не.

 

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић