СВАКО ДА РАДИ СВОЈ ПОСАО

Предстојеће реформе у полицији на плану унутрашње расподеле послова и задатака морале би озбиљно да се позабаве пословима обезбеђења и објеката. Формално су ти послови у искључивој надлежности Јединице за послове обезбеђења и личности, али је вишедеценијска пракса сасвим другачија и мишљења смо да се такво (нерегуларно) стање мора да промени. Тим пре што је у најави нова систематизација МУП-а а и поменута јединица је недавно (прошле године) добила статус посебне јединице чиме су и радни захтеви којио се прес њу постављају, већи и озбиљнији.

У пракси, већ деценијама се обезбеђењима унутар МУП-а бави, практично, ко како хоће. То се могло толерисати до времена када је основана Управа за обезбеђење објеката и личности(претеча садашњејединице). Међутим, са овим „сваштарењем“ се наставило и дан-данас. Тако САЈ обезбеђује поједине стране амбасадоре, Жандармериај неке амбасаде, Бригада полиције ПУ Београд – објекте ове полицијске управе, полицијске управе у унутрашњости обезбеђују своје објекте сопственим људством, у обезбеђење појединих странаца су укључене и „Кобре“ итд. И то све поред постојеће Јединице за обезбеђење која има високостручан и обучен кадар за извршење управо ових послова. Да би апсурсд био већи, поједини начелници ОУП-ова овакву праксу обезбеђивања својих објеката, правдају распоређивањем на ова радна места колега истрошених активном службом. Н страну то што се у стражарским кућицама све чешће виђају младе полицајке и што је то евидентно неповерење у „женску радну снагу“.

Сигурно да би јединствени систем обезбеђења био пожељан унутар МУП-а, командовање би било синхронизовано а многе колеге и колегинице у униформама би били ослобопђени за рад на терену, где већ традиционално недостаје полиције у алармантном проценту. С друге стране, они који сада обезбеђују објекте елитних јединица, иду у пензију поод истим условима као и њихове колеге које су често на изузетно ризичним задацима – што је свакако својеврсна неправда.

Синдикат полиције и полицијских старешина поставља ово питање и на редовним месечним састанцима сваког 10-ог у месецу који се довијају у радној атмосфери са представницима радне групе МУП-а, где су и најодговорније старешине. Због свега тога, надамо се да ће ово, годинама скрајнуто организационо питањекоје је битно за укупно ефикасно функционисање службе, добити своје логично разрешење тј. да ће свако радити свој посао због кога и јесте у саставу Министраства.

Београд, 09.08.2018.
Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић