Све чешћи случајеви трговине људима

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 Да је беда и немаштина одавно завладала Србијом свима је познато. Али да достигне такав ниво, да мали Роми стављају свој живот на коцку због ситних пара, то је заиста последње што би било ко очекивао, а управо то се дешава на улицама Београда.

Наиме, мали Роми који бришу шофершајбне на аутомобилима који застану на семафорима, однедавно су отпочели да симулирају повреде, бацајући се поред или испред возила која успоравају пред семафорима, како би потом уцењивали возаче да има дају крупнију “лову” него што би то зарадили брисањем шофершајбни. Наравно ту се нађу и старији Роми који асистирају наводно повређеном дечаку, изнуђујући новац од возача који је у паници да је повредио дете.

Цео тај “циркус” би се завршио углавном без последица (осим за џеп возача), да “господин случај” не инсценира истинске повреде код дечака који налећу на возила. То се управо десило и нашем колеги у приватном возилу (име и презиме и место удеса нам је познато), када је ромски дечак поломио ногу у покушају симулације саобраћајне незгоде. Наравно, одмах се појавио старији Ром (који је највероватније и принудио дечака на овако ризично понашање), и посведочио приликом увиђаја, да је дечак “само хтео да пређе улицу”.

О чему је овде заправо реч? Прво, свакако да су центри за социјални рад пропустили да се ангажују и да склоне ту децу са улица у оквиру мера социјалне заштите. Али, ништа мање није ни одговоран МУП Р.Србије, јер овде се врло вероватно ради о извршењу кривичног дела из чл.388 КЗ-а, који се односи на трговину људима, односно на принуђивање малолетног лица да на овај начин ризикује  свој живот. Јер, да није тако, откуда да се одједном појави “сведок” (онај старији Ром), ако није он својеврсни “послодавац” дечаку који ризикује живот.

Синдикат београдске полиције и полицијских старешина апелује још једанпут на своје колеге на терену, као и на друге државне органе, да најозбиљније схвате задатке које су добили да обављају од државе Србије. У наредном периоду биће све више криминалних радњи које полиција мора тренутно да сузбија. Јер немаштина и беда је велика, а са њима расте и криминал, па чак и овако бизаран као што је ризиковање дечјих живота на улицама Београда.

 

                         Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић