ТЕРОРИЗАМ КАО ОПОМЕНА

После терористичког напада на Париз, ситуација је јасна: Европа је у рату са терористима. Због тога нико не сме у Србији да заборави да је и наша земља у наслову – Тероризам као опомена. После терористичког напада на Париз, ситуација је јасна: Европа је у рату са терористима . Због тога нико несме да у Србији да заборави да је и наша држава у Европи и да и ми лако можемо да постанемо мета безумних мрзитеља. Сви услови за то су ту – на Косову, у вехабијским селима Босне, па и Санџака где, за сада, вежбају по шумама без оружја. Синдикат полиције и полицијских старешина непрекидно је упозоравао на озбиљну безбедносну ситуацију, наравно кроз угао борбе за бољи радни и социјални статус припадника МУП Р.Србије. Јер, то је јасно и птицама на грани, да без добро плаћене полиције нема ни добре безбедносне заштите, без висококвалитетне обуке, опреме, наоружања, службених возила и логистике, нема много места бусању у груди да смо безбедна земља и да ћемо таква и остати.

На тај сегмент, који се наизглед тек индиректно односи на безбедност, указивали смо у више саопштења за јавност на овом месту уназад месец дана. Тражили смо да се квалификовано, неострашћено и комлетно сагледа материјално стање полиције, јер пад животног стандарда запослених убрзано се урушава:

– укинута је социјална помоћ од 10.000 динара;

– смањене су плате линеарно за 10%;

– „увећање плате за 10% или 20%“ за натпосечан рад се изузетно ретко додељује;

– путни трошкови се ретко, са закашњењем и по неразумљивим мерилима надокнађују;

– најновији удар на буџет запослених је драстично смањење дневница на нивоу практичног укидања;

– станове за полицајце нико и не помиње;

– занављање опреме, возила и наоружања одвија се пужевим кораком, итд.

Који су мотиви полицајца да извршава службене задатке, када му је немаштина нон стоп за петама и забринут је како ће да плати подстанарски стан? Давали смо ми предлоге да се и полицији додели једнократна помоћ као и просветарима и то до Нове године, као и да се према припадницима Министарства послодавац односи као што се понаша када су у питању припадници Војске Србије. Критиковали смо, непосредно пре трагичних догађаја у Паризу, одокативно и драстично смањење дневница, од којих заправо и живе бројне полицијске породице. Јер, малена плата “оде” на подстанарски стан, кредите, школарине за децу и сл. А за хлеб и осталу скромну храну служиле су дневнице. Међутим, на наше критике, упозорења па и предлоге нико се није огласио из врха Министарства. Једино су “колеге” из осталих синдиката у полицији препакирали наше идеје и пласирали их као своје свом чланству и руководству.

Последњи је моменат кад мора да се драстично промени ситуација око питања безбедности. Доста је било пренемагања и улизивања јавности непрекидним урушавањем стандарда запослених у МУП-у. Када та јавност буде суочена са суровом стварношћу, да су терористи и њихова злодела пред вратима – биће касно. Власт у држави мора одмах и знатно да побољша стандард полиције. Упркос огромној љубави према домовини и свом позиву, бедно плаћени полицајци једноставно могу да се почну стимулисати и да ”зажмуре” и буду подложни корупцији па и криминалном саучесништву. Морају се изнаћи средства за знатно веће плате и за обезбеђивање многих других сегмената који утичу на рад полиције, мора се променити комплетна политика према овој служби, јер је она основа од које безбедност почиње и са којом се завршава.