ТЕРОРИЗАМ ПРЕД ВРАТИМА

Убијена двојица војника у БиХ су жалосна потврда наше тезе истакнуте у саопштењу “Тероризам као опомена” да је ово зло савременог света и пред вратима Републике Србије као да никонеће да види ни Влада Србије,медији и сви они релеватни фактори који могу да промене лошу слику, колико је српска полиција минимално плаћена, у понижавајућем социјалном положају, са застарелом опремом, возилима, средствима везе, и др. А управо смо опомињали “да и ми лако можемо да постанемо мета безумних мрзитеља, а сви услови за то су ту – на Косову, у вехабијским селима Босне па и Санџака где, за сада, вежбају по шумама без оружја”. Сада се испоставило, као и у случају Зворника, да је управо оружје вехабисте однело два невина живота, да је овај антицивилизацијски циљ извршен, практично у нашем дворишту.

Наша опомена није имала толико у виду жељу да се стандард полиције нагло повећа, иако је то наша давнашња тежња посебно после драстично смањених прихода припадника МУП-а. Опомена је, иако је то било наизглед у другом плану, била усмерена на консолидацију и јачање полиције како би се грађани што више заштитили од монструма названог тероризам. Јер, заваравања типа: ”Неће они нас, ми не учествујемо у акцији против ИСИЛ-а” једноставно не стоје. То је потврдио и крвожедни босански вехабија, јер ни БиХ није део снага које бацају бомбе у Сирији, нити било где на Блиском истоку и Северној Африци. Та идеологија тероризма се, на жалост, може сузбити само силом (о другим опцијама другом приликом), а МУП Р.Србије са својих 46.000 припадника је свакако врло респектабилна одбрана Републике и њених грађана. Само, та сила мора прво да буде социјално обезбеђена (солидне плате, непрофитни станови, предност чланова породице приликом запослења и сл.), са добрим радно-правним статусом, са старешинским кадром који је до руководећих места дошао кроз поштено каријерно напредовање. Такође се морају до краја спровести обећане реформе, али то не смеју бити реформе које ће довести полицајце до просјачког штапа. Само суштинским реформама нарастајућем тероризму ће се супротставити полицајци добро обучени, наоружани, обавештени, задовољни својим приватним животом и социјалним статусом.

Време погађања и одуговлачења је очигледно прошло. Догађаји у Паризу и у БиХ драматично убрзавају потребу промена у полицији Србије и у мењању њеног положаја. Управо на то упозорава Синдикат полиције и полицијских старешина, као што је то чинио и раније и као што ће то чинити и убудуће.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић