УГЉАНИНОВО ПРИЗИВАЊЕ МРЖЊЕ

Волим да одем код мојих пријатеља и колега у Нови Пазар, Сјеницу, Тутин… Не, то ми не може нико да забрани па ни Сулејман Угљанин за кога је моја држава Србије – фашистичка?! На крилима гласова које је његова странка добила на прошлонедељним изборима за Национални савет Бошњака, бившем Цветковићевом и Дачићевом министру уста су пуна мржње према Србији, према суграђанима Србима, према историји Рашке области у којој су вековима живели у слози (а и данас живе!) људи муслиманске и православне вероисповести.

Не желим да улазим у разлоге политичара, јер то је увек тајанствен и загонетан „вилајет“ али се мора рећи да искуство од пре две деценије, када су се пребројавала „подобна“ и „неподобна“ крвна зрнца, Угљанина очигледно није ничему научило. Тога пребројавања међу мојим пројатељима у поменутим градовима није било, а нема га ни сада. Посебна је прича о безбедности у овој области. Запаљива реторика свакако да доводи до напетости и потребан је иоле безазлен инцидент да се страсти потпаљене од Угљанина, разбуктају. И када се доспе у ту фазу лудила, која више нема никакве везе са политиком, сви позивају полицију да интервенише и спасава животе и имовину, без обзира да ли су у редовима снага безбедности Срби или Бошњаци. Јер, то смо сви итекако добро научили у недавној прошлости, у немирима највише страдају невини, док се разни Угљанини увек извуку без огреботине.

Не Сулејмане, нећеш ми забранити део моје земље, моје пријатеље, нећеш успети да онемогућиш институције Србије да постоје и делују по закону у Рашкој области. Људи неће поћи за тобом у твом походу мржње против својих комшија, против закона који и њих штите, против полиције која је свакодневна брана криминалу и кримналцима. Али је и брана таквима као што си и ти, а ја ћу и даље бити делић те бране и саборац колега са тог подручја, бићу и даље пријатељ са мојим Пазарцима и Сјеничанима не гледајући како се ко зове и коме се Богу моли.

Београд, 06.11.2018.
Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић