Уместо награде – суспензија

Синдикату полиције и полицијских старешина обратио се колега Далибор Карановић (1983.), криминалистички инспектор у ПС Бачка Паланка наводећи свој случај због кога је, уместо да буде награђен, тренутно суспендован. Ради се о хапшењу полицији добро познатог лица Н.Ј., против кога је до сада поднето пет кривичних пријава – све у вези нелегалне продаје и поседовања наркотика. Са друге стране ове изузетно непријатне сторије је колега Карановић, инспектор са завршеном Криминалистичко-полицијском академијом и Правним факултетом у Новом Саду, који је био у најужем избору за најбољег полицајца у Бачкој Паланци за 2016.годину.

На први поглед, радило се о баналном хапшењу неколицине ситнијих дилера дроге, међу којима је био и поменути Н.Ј. који су приведени током акције на чијем челу је био колега Карановић. Неопходно је да се напомене да је отац ухапшеног дилера, убица на вишедеценијском издржавању казне. Није до краја јасно да ли је то имало икаквог утицаја да се мистериозно, инспектор Карановић нађе у зачараном кругу истраге која је почела да се усмерава у његовом правцу.

Наиме, инспектори Сектора унутрашње контроле су хитро реаговали да испитају поменути случај. Први извештај ОЈТ-а од 23.02.2017. године у коме се наводи „да у конкретном случају не постоје елементи било ког кривичног дела које се гони по службеној дужности“. Уместо да овде буде стављена тачка, јер је и наводно оштећени Н.Ј. (и његова два сведока) изјавио да према њему није примењивана сила, да га инпектор Карановић није тукао, прислањао му цев пиштоља и сл., што су били основи за покретање поступка против инспектора, предмет се пребацује у Нови Сад у Више јавно тужилашво а Карановић се суспендује са посла.

Наш суспендовани колега се са правом пита, у писму упућеном овом синдикату, да ли се овде ради о утицају неких мистериозних људи и неких мистериозних интереса. Заправо, млади Далибор с правом такође пита, како се борити против криминала, када ти је то дужност и професионална обавеза, ако се у све умешају нечији интереси, који објективно иду у правцу заштите препродавца дроге ? А да би све било још апсурдније, цех ове невероватне ујдурме, правне и криминалистичке, плаћа млади Далибор, један од оних радних ентузијаста којих би морало да буде што више у нашој служби.

Синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић

Погледајте прилог телевизије Н1 о овом случају