УСПЕХ ВРЕДАН СВАКЕ НАГРАДЕ!

Заиста је пријатно бити део МУП Р.Србије када се десе велики полицијски успеси као што је недавна заплена више од тоне дроге „сканк“ коју су запленили припадници УКП МУП Србије на потезу између Новог Сада и Бачке Паланке. Тим пре што су ухапшена и шесторица припадника високоорганизоване криминалне групе која је поседовала специјално прилагођена возила за превоз великих количина дрога. По процени колега које се баве сузбијањем ове врсте криминала, улична вредност заплењене дроге је око четири милиона евра што је количина новца који би био мотор и за будуће бујање тржиште дрога не само у Србији већ и у целом овом региону Европе. Јер, успех наших оперативаца није само од значаја за државу Србију, већ по речима стручњака, прекидање овог шверцерског ланца дроге је од регионалног значаја.

Синдикат полиције и полицијских старешина се безрезервно заузима за награђивање колега које су учествовале у акцији и то на јаван начин, пред представницима средстава јавног информисања. Није овде реч само о похвалама које су учесници ове мегаакције свакако заслужили, већ и о афирмацији истинског полицијског рада. То је уједно и одговор многима којима полиција служи као „врећа  за ударање“, који не желе да виде, из политичких и других разлога, свакодневне напоре припадника МУП-а да на улицама влада јавни ред и мир, да има што мање насиља, па и дроге, да се улажу изузетни напори како би се криминалитет било које врсте сузбио у корену. Сувопарне бројке о смањењу криминалитета (које су, иначе, евидентне), немају ни изблиза толико ефекта за грађане, као што је реализација овако крупних акција о којој је овде реч. Уједно, таква јавна презентација овог успеха би била и даља популаризација полицијског посла међу будућим полицајцима.

И да се никако не заборави! Планери ове акције и њени непосредни извршиоци морају да буду адекватно награђени и то не кроз повећање варијабилног дела плате, већ кроз значајне новчане награде и специјална признања која неће бити симболична. Једноставно – када се одради овако спектакуларан посао, не сме се бити скроман, јер то није био рутински полицијски посао па и награде не смеју бити рутинске.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић