Успеси демантују злонамернике

Да је и позивни број за МУП довољан разлог за сипање „дрвља и камења“ на полицију Србије – то се стварно до сада није десило. Јер, многима је сваки повод добар да се МУП прозове за било шта, да се његови припадници понизе и да се омаловажи њихов веома захтеван и опасан посао. Ова кампања се води, као што то модерна времена диктирају, преко друштвених мрежа уз „цветање“ лажних профила и продубљавања септичке јаме у коју безуспешно покушавају да убаце полицију Србије.

Поред старих отрцаних фраза о послушничкој полицији, ту се нашло на мети и тренутно актуелно повећање плата као и децембарска помоћ полицајцима од 10.000 динара. По тим бесрамним критичарима, испада да су припадници МУП-а њима једино прихватљиви када су бедно плаћени, без средстава за рад и на ивици егзистенције. Наравно, нема ни речи о значајним полицијским успесима последњих година, о тежњи државе да се полиција из „каменог доба“ у коме се не тако давно налазила, приближи савременим полицијама Западне Европе, о лаганом подизању стандарда полицајцима колико то реалне могућности буџета то дозвољавају. Али, свака лаж и подметање су добри у прљавој политичкој (и континуираној) кампањи која се бесомучно води и у којој је МУП врло често на мети.

Доста је јасно шта је циљ оваквих напада који су практично без реалног повода. Мета је разградња институција државе која је увелико почела да се диже из пепела што очигледно некима смета. Коме – то је најмање важно. Оно што је суштина јесте да се настави са реформама у полицији (а и на нивоу државе), да полиција буде још ефикаснија у разоткривању злочина и злочинаца и још одлучнија на бранику одржавања јавног реда и мира. Таквим професионалним успесима, који се већ увелико догађају у Србији, најбоље ће се одговорити разним „пљувачима“ и потенцијалним деструктивним појединцима и удружењима, као и онима који су започели непримерену кампању са почетка овог саопштења.

Министарство у коме сви ми радимо, када је нападнуто без стварних разлога, мора се бранити и када освану злонамерне небулозе на друштвеним мрежама, без обзира на било чије политичке ставове. Јер, начело да се брани истина и правда не важи само у случају одбране живота и имовине грађана Србије, већ и институције као што је МУП Р.Србије.

Синдикат полиције и полицијских старешина

председник Блажо Марковић