ВЕРУЈЕМ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ВЕРУЈЕМ

„Ecce homo” – „Ево човека“ узвикнуо је Понтије Пилат када је извео и показао окупљеном народу Исуса Христоса пре скоро 2000 година. Следила је овоземаљска смрт једног човека и вера и нада у бољи живот човечанства.

Истим речима обраћа се данас у Србији судија неког основног суда разулареној гомили носилаца дипломе правног факултета када им показује просечног грађанина, односно грађанку, Србије који је због нормативне двосмислености и празнине у закону, случајне или намерне не битно, постао плен обесних извршитеља.

Како је окупљена гомила на питање о судбини Исуса Христоса одговорила тадашњем судији Понтију Пилату, тако и данас, 2000 година касније, извршиоци окупљени у Комори извршилаца на питања данашњих судија о судбинама обичних, просечних грађана који су се због неког разлога нашли на мети извршитеља, узвикују исто: „да се разапе“.

Ни Понтије Пилат онда, ни судије основних судова данас нису заинтересовани за Божију правду, него за прописане правне норме, без обзира на њихову деструктивност. Једино до чега им је стало, Понтију Пилату и судијама, јесте да окупљена гомила добије то што жели и да се на томе заврши непријатност коју тренутно имају, а да онда Цар, односно данас Председник, не сазнају за постојање проблема који могу да униште државу. Хришћанство је, као резултат разапињања Спаситеља и преиспитивања вере народа у царевини, из темеља променило Римско царство. За очекивати је да и Комора извршитеља, која злоупотребом нормативних двосмислености и празнина компромитује државни апарат у Републици Србији, доведе до преиспитивања вере у народу према актуелној политичкој структури.

Тог петка у давној прошлости, о којој знамо све као да је то било јуче и као да смо тамо били присутни, том догађају на тргу у Јерусалиму нису могли да присуствују људи који су хтели да одбране Спаситеља, јер је обесна гомила Његових непријатеља заузела сав расположиви простор испред службене зграде Римске царевине. Они који су веровали у Реч остали су изван периметра догађаја који је променио свет за свагда.

И као што је Јосиф из Ариматеје могао само да преузме Спаситељево тело и сахрани га у гробницу коју је сам купио, исто тако данас грађани Србије, осим одрођених злотвора, могу само да тугују за несрећном судбином својих пријатеља, родбине, браће и сестара, деце и родитеља, указујући им при том оно мало помоћи коју једино сами могу да им пруже. Свесни су да су ова тешка и оскудна времена у којима смо данас, настала као и пре 2000 година, управо захваљујући шпекулантима који тумаче и користе законе на личну корист и тиме нас кажњавају што смо им веровали.

„А полиција где је?“, питаће неко. „Христа су разапели, па могу и да асистирају извршиоцима при одузимању имовине“, одговориће други. Али ако се мало боље обрати пажња, уочићемо да је тим полицајцима који су по службеној дужности присутни приликом извршитељевог злочињења, непријатно што су присутни туђој несрећи и што су помоћ нељудима. И међу тим полицајцима има доста појединаца који су под ударом извршитеља, а доста њих има родбину или пријатеље који су унесрећени.

Треба имати у виду да је прва особа која би се у Хришћанству могла поистоветити са полицајцем био легионар Лонгин, који је својим копљем испунио пророчанство и постао светац, а за њим су следили многи, данашњим речником описани као, државни службеници под оружјем који су уводећи ред у царевину остали познати као Свети Ђорђе, Свети Димитрије и остали свима добро познати.

СПИПС ће се, у својим залагањима за друштвену правду и за помоћ међу људима, залагати за законска решења која, заснована на Српском етичком коду, негују међусобно поштовање и помоћ међу људима и која поштујући основна људска права уносе ред у правни оквир Републике Србије и буде веру и наду у бољи и нови живот. Припадници полиције се надају да ће одговарајуће политичке структуре и појединци имати смелости да начине искорак из безизлаза у коме смо, чиме ће полиција бити ослобођена обавезе да помажа носиоцима похлепе и несреће.

СПИПС преузима на себе обавезу да први објави свима знану истину: Закон о извршењу и обезбеђењу је највећи извор неправде у Српском друштву данас.

Београд, 05.03.2019.

Синдикат полиције и полицијских старешинa

Председник Блажо Марковић