ЗА ПОЛИЦАЈЦЕ У БЕОГРАДУ 200 СТАНОВА

На последњем редовном месечном састанку радне групе МУП-а, коју је предводио државни секретар г.Милосав Миличковић и представника СПИПС, најављена је вест равна сензацији: у четвртак 14.04.2016.године биће потписан споразум о изградњи 173 стана на подручју Београда. То је био одговор на стална инсистирања овог синдиката да се ублажи катастрофална стамбена ситуација припадника МУП-а, посебно у Београду где су поред припадника ПУ Београд, лоцирано и само Министарство са бројним службама, посебне и специјална јединица итд. Од детаља је саопштено да је договорена цена од 630Е, око чега су веома дуго и трајали преговори са градском владом. Даље, МУП је са десетак банака договорио знатно повољније услове за подизање кредита него што је то случај са комерцијалним кредитима. Наравно, расподела будућих станова обавиће се конкурсом који ће бити јаван у свим сегментима.

Поред ове, изузетно значајне вести, спровешће се и конкурс и за попуну 21 формално празног стана, такође у Београду, који је одавно у фундусу стамбеног фонда МУП-а. То је део од 117 станова Министарства на подручју града чији је већи део бесправно усељен или су појединци неким нелегалним радњама (нелегални откупи и сл.) обезбедили себи стамбени простор који неки од тих њих чак и издају. По речима г.Миличковића, што се тиче бесправно усељених колега са веома дугим радним стажом у МУП-у или су можда већ и у пензији, веома ће се пажљиво и хумано разматрати сваки случај, тако да нико од припадника полиције, који су деценијама верно служили државу Србију, неће и не сме да заврши на улици.

Када смо 15.03.2016. године објавили саопштење за јавност под називом „Оптимизам је неопходан“, тежиште тог натписа било је на најави поправљања стамбене ситуације код дела припадника полиције. То је била само једна од наших иницијатива око стамбене проблематике, коју смо иначе, готово сваког месеца уврштавали као питање за поменуте месечне састанке и упућивали га челницима Министарства. Знали смо да је урушавање материјалног положаја запослених посебно погодило подстанаре, а знамо и бројне колеге које се са својим породицама муче у неусловним становима као и оне који, у нелегално усељеним становима, стрепе од сваког оглашавања кућног звонца.

Али знали смо да је наш задатак и као синдикалних посленика и као колега који брину о онима са којима једу овај тврди полицијски хлеб са девет кора, да не дозволимо да се решавање стамбене проблематике гурне настрану и да не буде неког конкретног помака.

На срећу бар 200 породица ( а надамо се да ће их у будућности бити још више), животни сан о сопственом крову над главом биће, по свему судећи, срећна реалност.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић