ЗА ВЕЋУ БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈАЦА

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ЗА ВЕЋУ БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈАЦА

Иницијативу за доследно обележавање места где се врши радараска контрола саобрачаја доставили смо на следеће адресе: председнику Републике Србије г. Александру Вучићу, председнику Владе Републике Србије г.Ани Брнабић, генералном секретару Владе републике Србије г.Новаку Недићу, министру грађевине саобраћаја и инфраструктуре г.Зорани Михајловић, министру унутрашњих послова Р.Србије г.Небојши Стефановићу, директору полиције Р.Србије г.Владимиру Ребићу

Поштовани
Синдикат полиције и полицијских старешина покреће иницијативу чији је циљ већа безбедност наших колега – саобраћајних полицајаца који врше радарску контролу брзине возила на терену. Суштина иницијативе је стварање услова да два министарства – Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарство унутрашњих послова Р.Србије, координирају активности око постављања знакова на путевима којима би била обележена места на којима се врши радарска контрола брзине возила. Такође би била договорена и обележена најпогоднија места где би се могло вршити искључење возила која су пребрзо возила. Места за безбедно заустављање возила треба обележити прописаним знацима, као што је то случај на свим путевима у Европској унији, чиме би се додатно повећала безбедност саобраћајних полицајаца.

Оваква потреба укључивања синдиката, иницирана је не тако ретким случајевима када су наше колеге саобраћајни полицајци „за длаку“ избегли да буду повређени или да смртно страдају од возила која су покушавали да зауставе приликом контроле брзине кретања и то, посебно, ноћу и у лошим временским условима. Пре више година се и догодио случај да је саобраћајац настрадао када је у кишној ноћи покушао да заустави возило које се пребрзо кретало.

Од колега из Управе саобраћајне полиције МУПР.Србије добили смо објашњење да је за постављање знакова на приоритетним путевима (на њима се најчешће и врше радарске контроле) одговорно управо Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Знамо да ово обележавање није обавезно по Закону о саобраћају, али по закону хуманости, посебно према саобраћајним полицајцима, ови знаци су више него потребни. Њихово постављање би деловала превентивно и када нема радара на дотичној деоници, јер би опоменуло возаче да погледају брзинометар у својим возилима и прилагоде брзину кретања захтевима на том делу пута.

У садашњим условима, када се ове контроле врше на необележеним местима, возачи доживљавају саобраћајну полицију као „кривца“ и као оне који „пљачкају“ народ постављајући „заседе“ по путевима. Наравно да то, иако је реч о спровођењу закона, није никоме пријатно у државним институцијама а најмање у МУПР.Србије, чији министар се труди из све снаге да углед полиције буде на што вишем нивоу међу грађанима.

Београд, 17.04.2019.