ЗАЈЕДНИЧКИ ДО БЕЗБЕДНОСТИ

Недавно смо на овом месту, подсетили на дугогодишњу праксу грађана из земаља са вишевековном демократском традицијом да сарађују са полицијом и да се то сматра изразом родољубља и бригом за безбедношћу у свом окружењу. Наравно да се до таквог односа према полицији не долази преко ноћи и таква искуства су драгоцена за Србију у којој је реформа полиције у пуном замаху.

На жалост, досадашња традиција у нашој земљи је да се деца, када неће да једу или у сличним баналним приликама, плаше полицајцима. Истовремено, садашњи школски систем не препознаје потребу да ђаке упозна са основама безбедности и, сходно томе са пословима полиције и полицајаца који се брину о спровођењу закона ове земље. Ту и тамо у поједине школе у великим градским срединама (доста ретко) дође „чика у униформи“ – најчешће саобраћајац – упозори децу како да прелазе улицу, и то је лекција о безбедности. Далеко је то од системског приступа учења деце о безбедности, не само у саобраћају, већ и о опасности од конзумирања дроге, сексуалног искоришћавања малолетника и других облика општег криминалитета.

Приступ школској популацији мора да буде избалансиран, да буде прилагођен сваком ђачком годишту, и не сме да садржи елементе милитаризације. Јер, циљ је да деца постану одговорни грађани, свесни безбедносних проблема који их чекају када ступе у самосталан живот, а не стварање неке милитаризоване омладине.

Исти циљ је и сада актуализоване идеје о поновном увођењу војног рока (у трајању од три до шест месеци). И овде је намера подизања свести о безбедности државе, уз избегавање милитаризације друштва. Јер грађани, било да о томе уче као ђаци или као припадници Војске Србије, треба да разумеју да безбедност није нешто дато само по себи, нешто што „пада са неба“ , већ се за њу треба итекако и лично потрудити. Очигледно да на том плану, у више праваца, наше друштво очекују веома брзо велике промене и изазови, са крајњим циљем да се безбедност у Србији подигне на виши ниво уз заједнички напор и грађана и институција.

Београд, 23.08.2018.
Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић