ЗАЈЕДНО ЋЕМО СИГУРНО ПОБЕДИТИ!

Полиција Србије је осветлала образ својим херојским делима током поплава библијских размера која је погодила нашу земљу. Полицајци опште надлежности, припадници Жандармерије, Бригаде полиције ПУ Београд, САЈ-а, ПТЈ-а, ватрогасци-спасиоци – дугачак је списак хероја ових трагичних дана и никад неће бити до краја исписан. Ко би пребројао спашене животе, ко би имановао све спасиоце међу припадницима полиције, војске, других државних органа, обичних грађана – волонтера.

Београдски  синдикат полиције и полицијских старешина је свестан да у оваквим размерама катастрофе није могуће све величанствене примере хуманости ни поменути а камоли описати. Али, свесни смо и да криминал и ремећење ЈРМ-а у остатку Србије нису мировали и да су се знатно бројчано ослабљене снаге безбедности, веома успешно носиле са бројним кривичним делима, прекршајима, пожарима.

Показало се да колеге које нису биле у чамцима и на насипима, не само да су радиле, а и дан-данас, раде 12-часовне смене, већ нико од њих није постављао а ни данас не поставља питање, када ће моћи да одмори, да оде до породице. Нису то питале ни посаде ватрогасних возила, ни полицајци главног града, ни Илија Блажић и његов колега Владо Поповић из Новог Сада, као ни полицајац Дејан Утвић из ПУ Ниш, али ни друге њихове колеге у полицијским управама, станицама и испоставама градова који нису били угрожени од воде.

И данас се бије битка са водом у Србији. За који дан, полицајци ће морати, посебно у подручјима одакле се повукла вода, да бију битку за успостављање нормалног живота. Биће то такође тешка борба да своје суграђане, који су доживели болне трауме, увере да живот мора да крене даље својим цивилизованим током. И на том послу, који ће трајати месецима, полицајци ће бити практично сами, али одлучни и да ту битку добију. То ће бити још један допринос полиције обнови земље која је озбиљно рањена од природе, али чији грађани, у заједништву са својом полицијом, се већ сада усправљају, сигурни у своју победу .

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић