ЗАКАЗАНИ ПРОТЕСТ – ПОЛИТИЧКИ А НЕ СИНДИКАЛНИ

За који дан је најављен протест једног војног и једног полицијског синдиката – по седми пут уназад годину дана. Нико не спори право да се легално изражавају ставови на протестима али у овом случају, крајње је индикативно да ће се они одвијати под паролом „Вратите нам државу“. И не само да је индикативна већ је и јако опасна ова крилатица јер се ради о протестантима – војним лицима и делу полицијског састава, дакле оних који би требало да су први на бранику те исте државе која се, као, негде изгубила. И до сада је било јасно да се иза тобожњих протеста за побољшање материјалног положаја полиције и војске крију, ни мање ни више, чисти политички ставови. Још горе, то су активности које немају везе са синдикалним циљевима, већ се чини да им је циљ управо дестабилизација земље којој би они требали да су први на бранику.

Да би претстојећи протест добио још апсурднији тон, побринуо се недавно отпуштен полицајац, председник некаквог минорног синдиката који је добио неуобичајено велики простор у једним дневним новинама (да ли уопште треба напоменути да се ради о опозиционом гласилу). Тај дојучерашњи колега даје своје чисто политичке процене да држава гуши побуне у војсци, заборављајући да ће се проблематични протест о коме је горе било речи, одржати у главном граду без икаквих ограничења. На том протесту ће највероватније бити и речени синдикалац, који се у интервјуу самосажаљева али не даје објашњење – оправдање за више од пола милиона динара синдикалних пара свог синдиката за које се не зна ни где су ни како утрошене.

Наравно да ће се међу демонстрантима наћи више таквих индивидуа као што је и ова описана. Али суштина је да ће бити и колега који не желе да виде напоре које актуелна власт, а посебно врх МУП-а, улажу на побољшању материјалног положаја запослених. Не желе да се осврну на значајно занављање возног парка, униформи и др., јер су оптерећени политичким паролама својих вођа, који опет бију нечије туђе, политичке битке.

Гесло демонстрација „Вратите нам државу“ не само да је апсурдно, јер га истичу војници и полицајци, већ је и увредљиво за грађане Србије. Са чисто политичког гледишта (обзиром да се управо о томе ради – па је и наш коментар управо такав), испада да су грађани на изборима гласали против себе, да су за вршење власти масовно изгласали страначку коалицију којој је намера да уништи државу – и сличне небулозе и глупости. Сигурни смо, као и велика већина припадника полиције да су гласачи у Србији знали коме су поверили гласове, да нису глупи и

бесловесни каквим желе да их представе ова два-три синдиката. Пре ће бити да ствари обрнуто стоје – да ће се антидржавне и антинародне пароле и иницијативе, вратити као бумеранг својим ауторима. Вратиће се тако да ће те организација сместити у беззначајност где им је и место. Да се нађу на том, заслуженом месту, помоћи ће им огромна већина припадника МУП-а била синдикално организована или не. Међу њима ће свакако бити и синдикат потписан испод ових редова.

Београд, 05.10.2017.
Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић