Здравље полицајаца – најважније

Реформе у полицији које су почеле да се реализују у све већој мери, а за које се и СПИПС залаже од свог оснивања, морају да имају у виду и саме полицијске службенике јер су они основ свега – и промена које су у току и будућег ефикаснијег рада. Последњи податак који је објављен у јавности, да се свега један психолог бави психичким здрављем полицајаца у Београду је више него поразан. Када се томе дода, такође поразан податак, о броју самоубистава колега, као и о броју инцидената које они изазивају у сопственим породицама и околини – крајње је време да се МУП Р.Србије у целини дубоко замисли над овим проблемом. Такође, треба на овом месту подсетити и на нашу иницијативу од летос да се озбиљно реорганизује и, зашто не рећи, уозбиљи кондициона припрема полицајаца, поготову оних који морају да интервенишу на терену.
Сигурно да се ова наша иницијатива чини недовољно битном у тренутку када су услови за рад па и за нормално живљење, знатно отежани због смањења прихода свакога од нас, због отпуштања дела колега, због реорганизације Министарства у целини за које обични полицијски службеници само нагађају да ли ће их обухватити или не. Таква атмосфера несигурности додатно узнемирује колеге, поготову оне који и иначе имају приватних а, могуће, и здравствених проблема. У таквој ситуацији, недопустиво је да поједине старешине на својеврстан начин „подгревају“ ионако узаврелу јединицу којом командују. Те старешине, најчешће на првим степеницама старешинства, тиме желе да докажу своју важност, не узимајући у обзир поразан учинак које такво застрашивање има на иоле лабилније колеге у дотичним јединицама.
Ипак, без обзира на тренутну турбулентну атмосферу унутар МУП-а, неопходно је да се изврши детаљно „снимање“ стања психофизичке спремности полицијских службеника у свим јединицама. Јасно је да ће морати, без обзира на резултат, да се знатно појача здравствена заштита унутар полицијских управа и осталих крупних полицијских јединица, да се превентивно ради на спречавању појава деструкције међу полицајцима и да се предузму мере према неодговорним и бахатим старешинама. Ови задаци нису нови и морају се врло озбиљно спровести у што краћем року. Јер без колега потпуно физички и психички спремних, нема ни подизања квалитета полицијског рада у Србији, без обзира на започете реформе.

Синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић