ЗНАЧАЈАН РЕФОРМСКИ КОРАК ПОЛИЦИЈЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ЗНАЧАЈАН РЕФОРМСКИ КОРАК ПОЛИЦИЈЕ

Реформе полиције које се већ годинама спроводе у Србији и кроз модернизацију опреме и возила, добиле су нов подстицај почетком овог месеца када је јединицама министарства подељено 80 нових возила. За разлику од претходне набавке 710 „шкода“ овога пута су набављена комби-возила „марице“ (60), ватрогасна (12) и санитетска возила (8). Иако грађане само занима што већа сопствена безбедност и безбедност њихове имовине, одмах су се јавили дежурни критичари и чувари „Буџета Србије“ намерно превиђајући суштину значајног унапређивања полицијског деловања. Никоме у некадашњој власти, дакле давне 2010 није сметало када су набављена у МУП-у возила “голф 6” и под којим условима и када су привилегију да та возила задуже, имали само начелници и заменици начелника полицијских управа. Радници УКП, ОКП и остали полицијски службеници тада су дужили један “југо 45” (на 20 инспектора) и то тада никоме није сметало. А сада, када смо значајно искорачили и са униформама, возилима и другом опремом, наводно је главно питање да ли је набавка транспарентна или није. Међутим, време када су се ватрогасна возила кварила због старости и неопремљености на путу за интервенцију на пожарима, треба и мора да буде иза нас. Као и време старих „марица“ које не би смеле да служе ни за превоз кромпира, а не људи, макар то били и они који су се огрешили о закон.

Да претходно значајно занављање возног парка није било без резултата у сузбијању дела општег криминалитета, показују и подаци ПУ Београд од почетка ове године: разбојништва су смањена на подручју главног града за 46%, крађе моторних возила 26%, тешке крађе 25% итд. Подаци указују да је заувек за нама време када је ноћу, на територију најбројније општине у Србији – Новом Београду, излазила на терен само једна ауто-патрола полиције и то ако је било позива општећених.

Поред нових возила, нових униформи, наоружања, знатно већих плата и почетка градње јефтиних станова, отпочело се и са најављиваном праксом веће професионализације полиције. Најава министра Небојше Стефановића да ће каријерно напредовање бити услов за све у полицији, улази у праксу, јер новопостављени генерали полиције сами постављају своје сараднике, а инсистирамо да се и у Кабинету министра и Дирекцији полиције дају одрешене руке, као и начелницима у полицијским управама. То се посебно односи на начелника ПУ Београд, да бира своје најближе сараднике, тј. начелнике полициских станица, као и комаданте јединица који су под његовом командом. Београд је највећа полициска Управа, која је жила куцавица безбедности Србије, зато и инсистирамо да први човек ПУ Беорада може да предложи постављење и разрешење старешина. Наравно, да је то великo oвлашћење као и  одговорност. Наравно да заслугу за подстицање спровођења таквог професионалног приступа одабира кадрова има и Кабинет министра у целини као и Дирекција полиције.

Још само две напомене: прва је обећање министра Стефановића да ће до краја године бити још набавки за потребе полиције, што треба свакако поздравити, а друга је везана за овај синдикат. Заправо, СПИПС нема никакав разлог да без основа хвали потезе министра и врха МУП-а, јер овај синдикат је једини који нема споразум са министарством око побољшања услова свог рада (као што је то случај са бројним осталим синдикатима у полицији). Такође, потписник ових редова се никада, за разлику од осталих синдикалних колега, није састао са министром Стефановићем, а нема ни телефонски број првог човека МУП-а. Јер, заједнички приоритет и овог синдиката и МУП-а нису бенефиције, већ што већа безбедност грађана и што већи степен радних и социјалних права за запослене у министарству унутрашњих послова.

Београд, 05.08.2019.